Ako shvatite da unosite mnogo dodatnog šećera ili nezdravih masnoća možda se radi o tome da ne spavate dovoljno, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association.
Uz lošiju kvalitetu sna ili kraći san, žene su konzumirale više dodatnog šećera, zasićenih masti i kofeina, otkrili su znanstvenici iz medicinskog centra sveučilišta Columbia koji su proučavali veze između kvalitete sna i prehrambenih navika. Gotovo 500 žena je sudjelovalo u programu AHA Go Red, jednogodišnjoj studiji obrazaca spavanja i kardiovaskularnog rizika kod žena, prenio je CNN.
Tjelesnu težinu možemo kontrolirat snom
To je otkriće važno zbog toga što su žene izložene velikom riziku za pretilost ili za poremećaje spavanja, a što može biti potaknuto povećanim unosom hrane. Prehrana s visokim udjelom šećera i nezdravim masnoćama također utječe na zdravstveno stanje i bolesti među kojima su i tip 2 dijabetesa, srčane bolesti i pretilost.
“U našem modernom društvu često radimo do kasno u noć, objedujemo kasno i ponekad zanemarujemo koliko je san važan za naše zdravlje“, izjavila je dr. Brooke Aggarwal, voditeljica studije i pomoćnica profesora medicinskih znanosti na sveučilištu Columbia, te dodala da njihova studija ukazuje na važnost dobrog i kvalitetnog sna za upravljanje tjelesnom težinom, kao i za potencijalnu prevenciju srčanih bolesti među ženama.
Prosječno vrijeme spavanja manje od 7 sati
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno gotovo 500 žena, u dobi od 20 do 76 godina, a analizirao se njihov san te kvaliteta i količina konzumirane hrane.
Rezultat je pokazao da više od trećine obuhvaćenih žena je patilo od nekih poremećaja spavanja. Manje od sedam sati noću, spavalo je gotovo 55 posto, a od njih se gotovo 25 posto žalilo na nesanicu.
Prosječno vrijeme spavanja među ispitanicama bilo je manje od sedam sati.
One žene, koje nisu dobro ili dovoljno spavale, dodatno su unosile 500 do 800 kalorija više. Prekoračile su i preporuke za ukupni unos masnoća kao i za unos zasićenih masti, šećera i kofeina, a konzumirale su premalo integralnih žitarica i vlakana.
Mlađe žene koje su se žalile na loš san također su unosile manje mliječnih proizvoda.
Pomanjkanje sna vodi do prejedanja
Jedan od razloga zbog kojih bi pomanjkanje kvalitetnog sna moglo voditi do prejedanja je to što loš san stimulira glad i potiskuje hormonalne signale koji šalju informacije o sitosti, zaključuje se u istraživanju.
Nesanica može utjecati na hipokampus, dio mozga koji regulira unos hrane i ukoliko unos šećera i masne hrane dovede do njegove abnormalne aktivnosti, teže je oduprijeti se želji za nezdravom hranom.
“Kad smo umorni skloni smo impulsivnim umjesto racionalnim odlukama“, kaže dr. Maya Adam sa sveučilišta Stanford.
Meditacija, kupka i lagani obroci za kvalitetniji san
Još jedno moguće objašnjenje, dodaju znanstvenici, je da unošenje previše hrane rezultira probavnim tegobama koje otežavaju ženi da utone u san.
Doktorica sa sveučilišta Stanford preporučuje da se kvalitetniji san osigura nekim mjerama poput tamnijeg ambijenta u spavaćoj sobi, isključivanja mobitela, opuštanja meditacijom ili toplom kupkom prije spavanja te zdravijom prehranom i laganijim obrocima prije spavanja.