I najiskusnijim kuharima dogodilo se da presole jelo, a tada je potrebno znati male tajne kojima ga možete spasiti.
Presoljena juha, gulaš ili paprikaš nije problem ako znate par trikova. Pokušajte dodati još glavnih sastojaka koje ste koristili u pripremi te vodu ili neslani temeljac pa sve zajedno prokuhajte još desetak minuta.
Ili, ako vam je draže upotrijebite trik s dodavanjem limunovog soka ili octa. No, budite oprezni jer ovaj trik djeluje samo ako se radi o jelu koje ste malo presolili, u suprotnom rezultat je preslana i prekisela juha. Preslanu juhu ili gulaš može spasiti i pire od kuhane bijele riže ili ako vam je draži pire od graha.
Još jedan od kuharskih trikova je par žlica mlijeka, vrhnja ili jogurta jer kremasti mliječni proizvodi uspješno neutraliziraju slanost jela.
I preslani umak možete ublažiti kiselim vrhnjem, smeđim šećerom ili s malo meda, a stvar s previše soli može spasiti i list peršina.
Sastojke koji će neutralizirati sol dodajte pomalo te redovito probavajte jelo kako ne bi i s njima pretjerali.
Preslano meso neutralizirati će blagi umak ili bešamel, palenta, riža ili kus kus koji možete poslužiti kao prilog. Ukoliko ste, pak, presolili povrće kombinirajte ga s blagim sirom poput ricotte ili mozzarelle kako bi ublažili višak soli.