NASA-ini astronauti dosad su se okušali u uzgoju salate i rotkvica.
U sklopu istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji prošlog su vikenda astronauti jeli tacose, čiji je glavni sastojak bio je preljev od zelenog čilija uzgojen upravo na postaji, izvještava NPR.
Još u srpnju, u sklopu NASA-inog istraživanja Plant Habitat-04, astronauti su na svemirskoj stanici počeli s uzgojom čili paprike koja se izvorno nalazi u Hatch Valleyju u Novom Meksiku.
Uzgoj ove vrste mogao bi pomoći znanstvenicima da shvate više o „interakcijama biljaka i mikroba“ u svemiru, stoji u službenom priopćenju.
Za razliku od nekih drugih kultura koje su astronauti dosada uzgajali, poput rotkvice i salate, čili paprike zahtijevaju više vrimena da proklijaju i daju plodove, piše NASA.
Ovim ekperimentima NASA želi povećati broj usjeva koje astronauti mogu uzgajati u svemiru tijekom budućih misija.
„Izazov je nahraniti posadu u niskoj orbiti Zemlje, a zatim istraživače održati na životu tijekom budućih misija izvan niske Zemljine orbite do odredišta uključujući Mjesec, kao dio programa Artemis, i na kraju do Marsa“, rekao je Matt Romeyn, glavni istraživač NASA-inog eksperimenta Plant Habitat-04, dodajući kako su ograničeni na one usjeve koji ne trebaju skladištenje ili opsežnu obradu.
Astronautkinja Megan McArthur na Twitteru je podijelila fotografije svojih „najboljih svemirskih tacosa do sada”.