Najpoznatije jelo vuče svoje porijeklo još iz vremena drevnih Feničana, Grka i Rimljana koji bi plosnatu lepinju oplemenili mediteranskim začinskim biljem i češnjakom.
Modernu pak pizzu osmislio je davne 1889. godine tada najpopularniji pizzaioli Raffael Esposito, koji je specijalno za kraljicu Margheritu di Savoia pripremio prilikom njenog posjeta Napulju.
U Italiji je pizza, zapravo bila sirotinjsko jelo, no s vremenom je postala popularna u cijelom svijetu.
A upravo pravu talijansku pizzu naručiti dostavom možete u konobi-pizzeriji Faro u Kaštel Novom. Naime, braća Marin i Matko Koludrović nekoliko su godina učili pripremati talijanske specijalitete u Italiji od talijanskih kuhara, a poslije i sami u Italiji otvorili svoj restoran.
VEZANO:
Tajna talijanske pizze
Iako kuhari svoje tajne ljubomorno čuvaju, Matko ipak odaje kako je za pravu talijansku pizzu važno brašno zero-zero. A uz brašno za tijesto je tu, naravno, sol, svježi kvasac i malo maslaca.
Na tijesto se stavi pelate u koji se umiješa svježi bosiljak, sol i maslinovo ulje. Dalje ide prema željama, ali tajna je i u siru mozzarelli.
Za mene osobno Matko je pripremio pizzu vegetrijanu, za koju je povrće prvo malo stavio na gradela. A pizza se doslovno topila u ustima i kečap zaista nije bio potreban.
Naime, talijanskim pizzaiolima kosa se doslovno digne na glavi kada netko na njihovu pizzu stavi kečap. Za njih je to znak da pizza ne valja, a to ne želi ni jedan pizzaioli.
U vrijeme korone, a kako stvari stoje sve do, zasad nepoznatog datuma u siječnju neće biti moguće pizzu pojesti u konobi-pizzeriji Faro, ali zato dostava odlično funkcionira. Dovoljno je nazvati broj 021 272 475, naručiti i ostaviti svoju adresu i vrlo brzo uživati ćete u talijanskih okusima pizze po želji.
VEZANO: