Site icon Cronika

HDZ odbacio prijedlog SDP-a za niži PDV na menstrualne higijenske proizvode

Foto: Pixabay.com

SDP je htio da se smanji PDV na menstrualne higijenske potrepštine za žene na pet posto

Izrazivši nezadovoljstvo odbijanjem sva četiri SDP-ova amandmana na taj prijedlog zakona, Sabina Glasovac (SDP) rekla je da su njima, među inim, željeli ublažiti inflatorni udar na građane i pomoći domaćoj mesnoj industriji tako što bi se PDV na smrznuto meso, ribu i mesne prerađevine smanjio s 25 posto na pet posto.

Upozorila je da će zbog porasta ulaznih troškova doći do značajnog poskupljenja na policama trgovina te do velikog pada potražnje i proizvodnje uz porast prekogranične kupnje.

Menstrualne higijenske potrepštine

Glasovac je izrazila nezadovoljstvo i odbijanjem predloženog amandmana da se smanji PDV na menstrualne higijenske potrepštine za žene na pet posto.

Upozorila je da žene zbog toga što moraju kupovati neophodne higijenske potrepštine u proračun uplaćuju 15 milijuna eura godišnje kroz “porez na mjesečnicu”.

Stoga, smatra, minimum koji država ženama može vratiti je da ne oporezuje jednom od najviših stopa PDV-a te higijenske potrepštine, koje su sada oporezovane s 13 posto, kao i kinoulaznice ili smještaj u hotelima s doručkom.

Također, upozorila je i da 10 posto žena i djevojaka nema financijsku mogućnost omogućiti si higijenske potrepštine i održavati svoje menstrualno zdravlje.

Od svih predloženih amandmana na konačne izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, vladin predstavnik prihvatio je samo amandman Darka Klasića (HSLS) kojim bi se stjecanje prava na rad tražitelja međunarodne zaštite skratilo sa šest mjeseci na tri mjeseca.

Exit mobile version