Španjolci koji u blagdansko vrijeme mirisom provjeravaju oko 800 pršuta dnevno kažu da su iscrpljeni.
Španjolska tvrtka Cinco Jotas, s 142-godišnjom tradicijom proizvodnje, ima tim stručnjaka specijaliziran za njušenje proizvoda.
Tvrtka, naime, tradicionalnim metodama proizvodi iberijski pršut.
Jedan dio kontroliranja kvalitete jest da obučeni radnici pomirišu proizvod prije nego što se stavi u prodaju, piše The Wall Street Journal.
Proces izgleda jednostavno: meso se probode, ponjuši, a zatim odredi je li spremno tražeći specifične mirise koji će pokazati zadovoljava li očekivanja kvalitete Cinco Jotasa.
Stručnjak koji miriše proizvod (španj. calador) radi tijekom cijele godine provjeravajući oko 200 proizvoda dnevno.
Ipak, u blagdansko vrijeme ta se brojka povisi na 800 pršuta dnevno, prenosi Thrillist.
Jedan od zaposlenika koji se bavi ovim poslom preko 20 godina kaže da ga „stavlja na granicu ljudskih mogućnosti “.
Manuel Vega Domínguez svaki pršut onjuši četiri puta, što je ukupno oko 3200 ‘njušnih provjera’ dnevno.
Ipak, nije obeshrabren kada ga dužnost zove.
„Naći ću način da ponjušim 801“, rekao je za WSJ. „Možda 802 ako je moguće.“