Mađarski proces ratifikacije stoji u parlamentu od srpnja 2022., a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske

Službeni vrh Mađarske sve je skeptičniji oko ulaska Švedske u NATO savez nakon kratkog švedskog obrazovnog filma za učenike koji kritizira stanje demokracije u Mađarskoj.

Nije sigurno da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u“, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover za lokalnu televiziju HirTV sinoć, signalizirajući moguću daljnju odgodu u procesu. Mađarski proces ratifikacije stoji u parlamentu od srpnja 2022., a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske. Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama“, rekao je Kover.

Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u“, naglasio je.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvo u NATO-u i napad na mađarsku demokraciju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u na samitu saveza u Vilniusu u srpnju.

Podsjetimo, Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu i dok je Finska dobila zeleno svjetlo u travnju, Švedsku koče Turska i Mađarska.