Dugo smo čekali početak toplih dana kada se sadi cvijeće, a kada smo ga konačno dočekali, zasađeno cvijeće procvjetalo je u svoj svojoj ljepoti i punoći boja. No, onda je došao toplotni udar.

Cvijeće je uz ekstremne temperature kod većine puno uvelih listova, a cvjetova sve manje iako ga zalijevamo redovito, a vodimo i brigu o dodatnim mineralima i vitaminima. Gdje smo pogriješili? Odgovor smo potražili u splitskom rasadniku “Vaš vrt”.

Luca Plazonić iz “Vašeg vrta” djelovala je potpuno optimistično. “Niste znali pripremiti cvijeće za ove vrućine. Ali, možda još nije sve izgubljeno. Cvijeće treba porezati, malo skloniti sa sunca, zaliti i sačekati. Možda krene. Nije svaki cvijet izgubljen, ako je on sada ružan, samo se prikrati, zalije, ali je osnovno da se mora skloniti sa sunca.

Ako ga nemate gdje skloniti, onda bi bilo dovoljno staviti suncobran, sakriti ga od sunca starom plahtom, bilo što dok traju ove velike vrućine. Ako stavite tako nešto, za cvijeće je to već 10-tak stupnjeva manje. Samo da ne ide direktna zraka sunca na njega

Ako u dvorištu imate cvijet koji ne može na veliko sunce, a eto dogodilo se da ste ga posadili, treba sve počistiti i porezati što se može, oblikovati ga i zaštiti. Rano ujutro ili kasno navečer zalijevati ga, i to strogo paziti da voda ne ide po listu. Naime, svaka kapljica koja ostane na listu, kada sunce dođe propali ga na tom mjestu.

Ako je se cvijet sasušio ne treba ga iščupati i baciti, to je ono najkrajnje kada više pomoći nema,” kaže Luca i dodaje:

Kada prihranjujete cvijeće treba pripaziti da ne bude previše, jer ništa ne valja previše. Porezano cvijeće zahtijeva manje vode i manje prihrane. A koliko vode mu treba obavezno treba provjeravati preko zemlje, jer ni vode ne valja previše. Ali, po ovom vremenu zasigurno će ga trebati dnevno jedanput zaliti. A kada se oporavi i smanje se vrućine, cvijeće će ponovno početi cvjetati.”

Što se tiče velikih biljki, Luca savjetuje dva puta tjedno dobro ih zaliti, napominjući kako uvijek treba gledati veličinu tegle (ukoliko je cvijeće u tegli), odnosno količinu zemlje. Praksa je, što je manje zemlje cvijeće se mora češće zalijevati.

I na kraju Luca Plazonić je savjetovala kako zaliti travu.

Dok je ovako velika temperatura treba je zalivati tri puta tjedno i to s velikom količinom vode. Zalijevanje trave na pravilan način zna potrajati satima.”