Ovaj specifičan fenomen – drugi supermjesec u jednom mjesecu – neće se ponoviti sljedećih 14 godina. Ako nije previše oblačno, Kraljevski opservatorij u Greenwichu kaže da bi ga svatko trebao moći vidjeti.

Ovaj tjedan imamo priliku vidjeti drugi supermjesec u kolovozu. Promatrači zvijezda bili su počašćeni lunarnim spektaklom na početku mjeseca, a završit će još spektakularnije večeras, odnosno noćas – vrhunac će biti oko 2:35 ujutro u četvrtak.

Tada će “plavi mjesec” biti još bliže Zemlji, na 222.043 milje, zbog čega će izgledati veći na nebu. To se može usporediti s udaljenošću od oko 252.088 milja kada je Mjesec na najdaljoj točki od Zemlje.

To će biti prvi put u pet godina da su se dva supermjeseca pojavila u istom mjesecu, što je rijetkost koju astronomi očekuju ponovno tek 2037. godine.

Kako mogu vidjeti “plavi mjesec”

Sve što trebate učiniti je pogledati gore. Za razliku od zvijezda padalica ili kometa, koji zahtijevaju malo više razmišljanja o tome kada i gdje ćete se uputiti da ih vidite, supermjeseci su daleko od neprimjetnih. Mogu izgledati do 14 posto veći i 30 posto svjetliji nego kada je Mjesec dalje od Zemlje.

Sve dok nije previše oblačno, Kraljevski opservatorij u Greenwichu kaže da bi svatko trebao moći vidjeti “nepogrešivu bijelu kuglu na nebu” nazvanu “plavi mjesec”.

Naravno, oni s dalekozorom ili teleskopom mogli bi dobiti još detaljniji pogled na Mjesečevu površinu, a ohrabruju se i fotografi da to iskoriste.

Bijela kugla? Zar nije plava?

Naziv plavi mjesec zapravo nije povezan s njegovom bojom. Mjesečno postoji samo jedan pun mjesec, a kulture diljem svijeta svakom su dale ime, iako najpoznatiji dolazi od američkih domorodaca.

Na primjer, u kolovozu je Buck Moon, a rujnu je Pun kukuruzni Mjesec.

Budući da je srijeda dodatak, ne uklapa se u uobičajenu shemu imenovanja pa je umjesto toga plavi mjesec. Postoje i druge definicije onoga što čini plavi Mjesec, ali ova je najprimjenjivija na naš uobičajeni kalendar. Od njega dolazi izraz “jednom na plavom mjesecu”.

Vrijedno je zapamtiti da nisu svi plavi mjeseci supermjeseci (kada je Mjesec najbliže Zemlji), što ovaj čini posebno posebnim.

Što ako ga propustim?

Ovaj specifičan fenomen – drugi supermjesec u jednom mjesecu – neće se ponoviti sljedećih 14 godina, iako će biti drugih supermjeseca i plavih mjeseci prije toga.

Sljedeći supermjesec bit će 29. rujna, dok je sljedeći plavi mjesec zakazan za 31. svibnja 2026. godine.

Naravno, internet bi trebao biti zatrpan slikama ovotjednog lunarnog izloga do četvrtka ujutro.

Virtualni teleskopski projekt također će omogućiti internetski prijenos dok supermjesec izlazi nad Rimom u Italiji.

Astronom Gianluca Masi, osnivač projekta, rekao je gledateljima da očekuju velike stvari.

Ovaj će biti najveći ove godine,” rekao je i dodao:”Rezultirajući puni mjesec bit će najbliži i najsjajniji u godini.”

Što bi još trebali znati?

Plavi supermjesec mogao bi podići plimu i oseku iznad normalnih razina baš u trenutku kada uragan Idalia cilja na zapadnu obalu Floride, pogoršavajući poplave izazvane olujom.

Veće plime uzrokovane su pojačanom gravitacijskom silom Mjeseca.

Mjesec će biti najbliži Zemlji u srijedu navečer, istog dana kada se očekuje da Idalia stigne do Floride.