Sve ovisi od osobe, ali život ne mora postati ni malo manje radostan kada čovjek zađe u zrele godine. Baš naprotiv, neki ljudi tek u tim godinama pronađu pravu sreću, radost i smisao u svemu što rade.

Da mi je sa 25 godina rečeno kako ću tek sa 40-50 godina imati najljepše vrijeme u ljubavnom i intimnom segmentu života, nasmijala bih mu se u lice. Tada sam razmišljala veoma površno, mislila sam da je to vrhunac mog života i da od tada moj izgled i zadovoljstvo idu samo nizbrdo,” ispričala je (nazovimo je) Suzana.

Ali kako sam došla u pedesetu shvatila sam da sam sretnija nego ikad. Nisam fanatik koji pretjerano brine o svom izgledu, ali naravno, brinem o sebi i idem dva puta tjedno u teretanu. Ne jedem nakon 19 sati. Jednom svaka dva tjedna posjetim kozmetičarku.

Sve to rade i moje prijateljice, ali ne osjećaju se poput mene jer su se previše fokusirale na izgled. Tajna mladosti nije u izgledu. Sada znam to sa sigurnošću. Moj muž i ja smo se jako voljeli na početku braka, a onda je uslijedilo 15 godina nezadovoljstva i nedostatka strasti. Jedva da smo razmjenili nježnost jednom mjesečno. Ali, stvari su se počele mijenjati kada sam počela više pažnje posvećivati sebi. U to vrijeme naša kćerka se odselila iz naše kuće i započela vlastiti život, a nama je preostalo da se fokusiramo na sebe i svoje živote. Od tada se sve počelo mijenjati.”

Po prvi puta sam posjetila kozmetičarku, kupila novo zavodljivo donje rublje i odlučila zavesti svog muža ponovno. To je bilo nešto nevjerovatno, ponovo smo se voljeli kao dva tinejdžera. Shvatila sam da je moja snaga u inteligenciji, novim hobijima, u činjenici da me uzbuđuje ono što radim.

 
Nakon toga počela sam češće posjećivati kozmetičarku, redovno kupovati novo donje rublje i odjeću. Promjene u izgledu već su se odnosile na ono što sam postigla zahvaljujući vlastitom razvoju. Shvatila sam da moja snaga leži u inteligenciji, novim hobijima, u činjenici da uživam u onome što radim.

 
I moj suprug je to osjetio. Ponovo smo se zainteresirali jedno za drugo. Želim podijeliti savjet sa svim svojim vršnjacima: Ne ulažite samo u botox i fitness! Razvijajte svoj mozak, pronađite nove hobije, promijenite posao i radite sve što je neophodno da bi bili sretni.

Dakle, ako ste zašli u zlatno dobo učinite slijedeće stvari za sebe:

1.Brinite o svom izgledu i uživajte u tome.

2. Brinite se o svom mentalnom zdravlju.

3. Ne bojte se promijeniti na sebi sve što vam se ne sviđa.

4. Pronađite način da rasplamsate vatru u ljubavi.

5. Razvijajte svoj mozak i to najbolje čitanjem

Jasno je da je teško fokusirati se na lijepe i dobre stvari pored silnih briga koje nas muče. Ali, što se više trudite to učiniti više ćete naviknuti svoj organizam na stanje sreće i tako ćete se “istrenirati” da budete sretniji svakodnevno. S tim će i brige pasti u drugi plan, a vi ćete se osjećati bolje.