Vjerovali ili ne, ali postoje kućne biljke koje rashlađuju prostor gotovo kao i klima. Ne, nije šala, jer sve to dokazala je i NASA.

Ušteda energije vječna je tema, a pogotovo sada u vrijeme kada cijene struje divljaju. Upravo stoga, povećajte temperaturu na klima uređaju, a u svoj prostor uselite biljke koje će ga rashladiti.

Naime, prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Tako primjerice benjamin, malo sobno stablo, putem lišća ispušta vlagu u sobu, a što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža.

Za hlađenje je odličan i fikus gumijevac koji nadoknađuje sadržaj vode u zraku. Aglaonema je biljka koja, osim što hladi zrak, dodatno ga i pročišćava te je stoga najpoželjnija u spavaćoj sobi.

Osim što osigurava nižu temperaturu sobna palma pruža i osjećaj egzotike, a nije problematična ni za održavanje.

Uz aloa veru, vrlo ljekovitu biljku koja rješava opekline, hladi temperaturu i uklanja formaldehida na ljetnoj vrućini koristit će i sanseverija. Osim što ispušta vlagu i kisik u zrak, ova biljka uklanja i nečistoće.