Poznata splitska novinarka Kornelija Livaja definitivno ima posebno zanimljive, ali i edukativne objave na Facebook profilu. Ovaj puta osvrnula se na muško-ženski odnos i dotaknula najčešće ženske zablude o muškarcima. Osobno sam upila savjet “ne pravite se snažne pod svaku cijenu… Takve žene ne prolaze dobro u srži. Pače,”snažne žene osuđene su na svojevrsnu ‘propast'”.

Dosta razgovaram sa ženama svih profila, heteroseksualna sam žena pola stoljeća na zemlji, pa imam neka sitna saznanja.

Čitam niz literature oduvijek o žensko muškom promišljanju odnosa prihvaćanja/voljenja žene koja je autentična. Svakakvih tu kuknjava i optužaba međusobno ima, stari dobri “rat”.

Ima tu solidnih spoznaja, možda ne revolucionarnih, no mogu olakšati život hrvatske domestice vulgaris. Primjećujem ipak stoljećima ponavljanje jedne gluparije. Tu jednu stvar skoro niti jedna, tj rijetko koja žena prihvati, ok, uvjetno percipira, no ne primijeni. Ne, ona pati, ona snatri, baca se u ambis ezoterične nadnaravne ljubavi. Ona se nada, ona luduje. Ona je heroina. Ona se baca s Pelješkog mosta radi njega. Ona kupuje dronove da ga prati po bespućima zbilje. Da. Žene imaju određeni problemčić s tim.

1. Ako vas ne zove niti vam odgovara na poruke, svih mogućih medija, pobogu, shvatite da nije zainteresiran. Za vas. Osim ako baš tog trenutka ne osvaja Himalaju, likvidira Putina ili se prsa o prsa bori s bijesnim tigrom.

2. Ako tek ponekad ubaci neku bubicu, porukicu ili vas cima samo povremeno, vi ste status rezervna klupa ili nek’ nje za Nedaj Bože. Gorka spoznaja možebitno, no možete vi to.

Spelovat ću ipak po hrvatskom. N i s t e m u i z b o r b r o j j e d a n.

99,9 posto je da n e ć e t e t o b i t i. Eventualno u slučaju smaka svijeta ili da mu cijeli svijet okrene leđa. Ako ste voljne toliko čekati, samo naprijed, no nemojte kukati kada shvatite da imate 78 godina, 14 mačaka i da je on jednom davno zapeo u prometu. U Stankovcima, a jbg…baš krenuo …

3. Možete vi dići kredit te napraviti grudi, uši, nos, obrve, trepavice, nalijepiti kosu, madeže, zalijevati se litrama hijalurona iz babine kante – neće biti od ključnog značaja. Kada vas “raspakira”, shvatit će da ima kinesku varijantu žive plastične lutke, u koju su ulaganja realno enormna. Ne vole trošiti pare na tu vrstu tehničkog pregleda. Ne pravite budale od sebe.

4. Brzinom svjetlosti okrenut će vam se onoj naizgled “neuočljivoj’ no autentičnoj. Nalazi milijun i jednu njezinu prednost pa i tjelesne privlačnosti (nisu oni izbirljivi koliko mislite, to je varka đavla, ne nasjedajte). Hoću reći, ne dižite kredit, nisu vremena za to, a neće vam ni upaliti kao moguće dugoročno “ulaganje”.

5. Muškarci su zaista( fizički) jači spol. I to je to.

6.Tu realnu komponentu koristite, ne za tuču s njim, već kod micanja stvari, ormara te komoda, možda i ako vas napadne bijesni medvjed dostojanstveno prepustite borbu vašem vitezu.

7. Ne pravite se snažne pod svaku cijenu. Takve žene ne prolaze dobro u srži. Pače,” snažne žene osuđene su na svojevrsnu ‘propast’.

Ma da vam kažem da je Bog htio da vi budete Hercules radile bi u kamenolomu i bile vođe svih stoika svijeta. Izmaknite se mudro iz uloge snažne žene. Ne, ona nije vaš spas, ona je vaš put niz liticu.

8. Muškarci velikim dijelom jesu puno nježniji unutra nego mi, iako je taj mit o nama da smo nježnije krhkije…. njegovan dugo. Kod njih, unutra je kompletno (divno) ludilo i nije im lako pratiti i naše. Mi vozimo kao indijski promet u mozgu, oni ne. Moraju pravocrtno. Takva dva ludila kulminiraju u užasu koji (naučeno) nazivamo romantikom.

9. U srži traže svoju djevu isto na bijelom konju – čitaj- ženu, ljubavnicu,majku, prijateljicu, sestru. Bebu lava te ninju- pahuljicu. Da, ninju pahuljicu, damu noći ukratko.

10. Budite blage prema njihovoj nutrini ona je toliko krhka i traži finu “duševnu motoriku,” sve da izgledaju kao Konan osobno.

11. Kada vam kaže:…pa napravit ću tu policu, već šest godina mi govoriš više, ne bjesnite, ugrizite se za jezik te pretrpite. Inače ćete instaliranu policu vidjeti kada budemo osobnim biciklima išli drito u Svemir.

Predlažem šlagvort: oprosti dušo, stvarno sam naporna, što je šest godina u usporedbi s vječnom ljubavi našom, ništa u odnosu na vječnost… U suprotnom će vam na nadgrobnom spomeniku pisati: pilala me šest godina za police, a lijepo sam rekao da ‘oću. Još 1993. sam rekao. Umrla ona, briga nju….

12. Modus operandi učinkovitiji od ikojeg bojnog otrova te nuklearke – kada je ključna bitka oko bilo čega, ušutite!!! Duže. Da. Ili govorite tonom ispod čujnosti i kolibrijima. Bivaju neizmjerno iznenađeni te im je nelagodno, nisu naviknuti. Plaši ih, pomalo srsi ih prođu. Vriska ništa ne postiže. Govori tiho, no nosi veliku batinu.

13. Sretno. Stoljećima se pokušava shvatiti i primijeniti bar nešto, uspijete li, Oskar je vaš.