Ja sam shvatio da ovdje Šurmančani, moja braća Hrvati, nisu to uradili, ali djeca k’o djeca. I moje dijete može sutra nešto. Roditelji su doveli svoju djecu, kazali to, hvala im, pozdravljam ih vječno. I oni su moji prijatelji vječiti. Bili i ostali. Završeno“, naveo je jedan od mještana

U selu Šurmanci kod Čapljine proteklih dana je došlo do oštećivanja nekoliko kuća i tamošnjeg mesdžida. Za oštećivanje mesdžida su kriva dvojica tinejdžera, a njihovi roditelji su ih doveli pred mesdžid kako bi se – ispričali.

Ovom događaju je svjedočila ekipa Federalne televizije Bosne i Hercegovine, a očevi su obećali da će nadoknaditi nastalu štetu.

Dok je jedan od mještana Enes Tikveš davao izjavu televiziji došli su očevi s tinejdžerima koji su počinili štetu. Očevi nisu htjeli izaći pred kamere.

Ja sam shvatio da ovdje Šurmančani, moja braća Hrvati, nisu to uradili, ali djeca k’o djeca. I moje dijete može sutra nešto. Roditelji su doveli svoju djecu, kazali to, hvala im, pozdravljam ih vječno. I oni su moji prijatelji vječiti. Bili i ostali. Završeno“, kazao je Tikveš.

Kako su naveli novinari federalnog javnog servisa svjedočili su ljudskosti sa obje strane. S jedne strane roditelj koji otkriva i priznaje grešku svoga tinejdžera, a s druge osoba spremna na praštanje.

Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, pozvao je nadležne da omoguće sigurnost ne samo u Šurmancima nego i svim ljudima u državi, jer nema opstanka na drugi način.