Pjevačica je počela nastupati uz bivšeg supruga Ikea Turnera, koji ju je izložio godinama zlostavljanja; oživjela je svoju karijeru iz mrtvila ranih 1980-ih – podigavši je do novih visina i postavši jedna od najvećih svjetskih glazbenih zvijezda.

Tina Turner – jedna od najvećih pjevačica rocka i najkarizmatičnijih izvođača – umrla je u 83. godini.

U priopćenju je njezin glasnogovornik rekao: “Tina Turner, ‘Kraljica rock ‘n’ Rolla’ umrla je danas u miru u dobi od 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Kusnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. S njom svijet gubi glazbenu legendu i uzor.”

Zvijezda rođena u SAD-u bila je jedna od legendarnih pjevačica rocka, poznata po svojoj karizmatičnoj prisutnosti na pozornici i hitovima uključujući The Best, Proud Mary, Private Dancer i What’s Love Got to Do With It.

Bila je inspirativna, topla i duhovita

Među prvima su joj počast odali Mick Jagger, Diana Ross, Bette Midler, Giorgio Armani i Bryan Adams.

Ona je uistinu bila nevjerojatno talentirana izvođačica i pjevačica,” rekao je frontmen Rolling Stonesa Jagger.

Bila je inspirativna, topla, duhovita i velikodušna. Toliko mi je pomogla kad sam bio mlad, nikad je neću zaboraviti.”

Midler ju je nazvao “apsolutno briljantnom izvođačicom i inspiracijom za sve nas”.

Turner je stekla slavu 1960-ih zajedno s bivšim suprugom Ikeom Turnerom, uz hitove River Deep, Mountain High i Nutbush City Limits.

Obiteljsko zlostavljanje kojem ju je Ike izložio – i njezina borba da se oslobodi – dokumentirani su u filmu iz 1993. s Angelom Bassett u glavnoj ulozi, koji je osvojio tri Oscara.

Turnerina životna priča, također, ovjekovječena je u popularnoj emisiji na West Endu koja se još uvijek prikazuje.

Pjevačicina popularnost je oslabila krajem 1970-ih i činilo se da su njezini dani u središtu pozornosti završili, a Turner je uglavnom svirala u kabareu.

Ponovno na vrhu

Međutim, njezina je karijera dramatično uskrsnula 1983. kada je obrada pjesme Let’s Stay Together Ala Greena postala veliki hit.

Turner, tada u četrdesetima, potpisala je novi ugovor s Capitol Recordsom koji je doveo do albuma Private Dancer 1984. Prodao se u više od 10 milijuna primjeraka i etablirao je kao mega-zvijezdu.

Naslovna pjesma iz Private Dancer, kao i What’s Love Got to Do With It, i I Can’t Stand the Rain bile su među sedam singlova s albuma.

Njezina najpoznatija pjesma, sa svojim prepoznatljivim introm, stabilnom strukturom i snažnim refrenom, vjerojatno je The Best. Objavljena 1989., dio albuma Foreign Affair, zapravo je obrada pjesme velške pjevačice Bonnie Tyler.

Proud Mary također je etablirani klasik, a Turner izvodi ubrzane plesne pokrete na refren “rolling niz rijeku” i u svojim sedamdesetima na nastupima uživo.

Nakon njezina povratka, dogodio se i pohod na film uz Mela Gibsona u filmu Mad Max Beyond Thunderdome iz 1985. godine. Film je iznjedrio još jedan hit.

Rođena kao Annie Anna Bullock u bolnici u Tennesseeju u studenom 1939., Turner je prije deset godina postala švicarska državljanka.

Ljubav na prvi pogled

Živjela je na prostranom imanju na jezeru Zürich sa svojim suprugom i bivšim direktorom diskografske kuće EMI, Erwinom Bachom, 16 godina mlađim od nje.

Godine 2018. otkrila je da je donirao jedan od svojih bubrega kako bi pomogao njezinom narušenom zdravlju nakon što se borila s rakom crijeva i moždanim udarom. Rekla je da su stvari postale toliko loše da se prijavila u grupu za potpomognuto samoubojstvo, ali da joj je bubreg dao novi život.

Par se upoznao 1985. godine, a Tina Turner je jednom rekla Oprah Winfrey da je to bila ljubav na prvi pogled kad su ga poslali po nju u zračnu luku u Njemačkoj.

Imao je najljepše lice. Nije vam moglo promaći,” rekla je.

Bio je stvarno tako dobar. Srce mi je poludjelo. Znači da su se duše srele. Ruke su mi se tresle.”