Stravičan slučaj policijske brutalnosti u Australiji šokirao je i razbjesnio javnost

Preminula je 95-godišnja žena koju je policija napala elektrošokerom u australskom domu za starije osobe, što je izazvalo bijes javnosti.

Clare Nowland teško je ozlijeđena nakon što je policija reagirala na izvještaje da je lutala svojim staračkim domom s nožem oko 4 ujutro prošle srijede.

Policija Novog Južnog Walesa priopćila je da je umrla u srijedu navečer “okružena obitelji i voljenima”.

Policajac koji je napao Nowland elektrošokerom optužen je za napad, te je i dalje suspendiran s dužnosti uz plaću dok traje istraga, izvijestili su lokalni mediji.

Nowland je živjela u staračkom domu u gradu Cooma, oko 114 kilometara južno od Canberre, glavnog grada Australije.

Policija Novog Južnog Walesa rekla je da njihove misli i sućut “ostaju s onima koji su imali sreću poznavati, voljeti i biti voljeni od Nowland tijekom života koji je vodila obilježen obitelji, dobrotom i zajedništvom”.

“Počela se približavati sporo”

Prošli tjedan policija je rekla da je bila “naoružana” nožem za odreske. U petak je potvrđeno da joj je potreban hodajući okvir za kretanje i policajac je ispalio oružje nakon što se počela približavati “sporo”.

Vjeruje se da je 95-godišnjakinja pretrpjela frakturu lubanje i ozbiljno krvarenje u mozgu nakon što je pala i udarila glavom tijekom incidenta.

Njezina obitelj objavila je izjavu u kojoj ju je opisala kao: “Poštovana, voljena i predana članica svoje lokalne zajednice, Clare je matrijarh obitelji Nowland pun ljubavi i nježne naravi“.