Jevgenij Prigožin obećao je prenijeti kontrolu nad gradom na rusku vojsku do 1. lipnja, ali službeni Kijev pak tvrdi da još uvijek kontrolira dijelove grada

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je da su se njegove snage počele povlačiti iz ukrajinskog grada Bahmuta.

Jevgenij Prigožin obećao je prenijeti kontrolu nad gradom na rusku vojsku do 1. lipnja, ali službeni Kijev pak tvrdi da još uvijek kontrolira dijelove grada.

Prigožin je naveo da su njegove snage spremne vratiti se ako se ruska regularna vojska pokaže nesposobnom kontrolirati situaciju.

Najduža i najkrvavija bitka

Bitka za Bahmut bila je najduža i najkrvavija u Rusko-ukrajinskom ratu.

Wagnerovi plaćenici tamo su vodili borbe za rusku stranu, a Prigožin je ovaj tjedan rekao da je 20.000 njihovih boraca poginulo u Bahmutu, što su mnogi shvatili kao podcjenjivanje stvarne situacije, te smatraju da je najmanje 60 tisuća Rusa poginulo u bitkama za Bahmut.

Danas povlačimo jedinice iz Bahmuta“, rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu iz uništenog grada.

Snimio video u istočnom dijelu Bahmuta

BBC Verify geolocirao je video na područje u blizini ljekarne u istočnom dijelu Bahmuta.

Prigožin – koji je u subotu najavio zauzimanje grada – viđen je kako govori svojim vojnicima da ostave streljivo za rusku vojsku. Dodaje da će neki Wagnerovi lovci ostati pomoći ruskim trupama.

Onog trenutka kada se vojska nađe u teškoj situaciji, oni će ustati“, rekao je, prije nego što je upozorio dvojicu boraca da “ne maltretiraju vojsku”.

Šef Wagnera opetovano je ciljao na najviše ruske vojne dužnosnike, javno ih kritizirajući jer ne podržavaju njegove trupe. Prošlog je mjeseca čak zaprijetio da će povući svoje trupe iz grada ako im ne budu opskrbljeni prijeko potrebnim streljivom.

Wagnerove snage su još uvijek prisutne

Unatoč Wagnerovim tvrdnjama da predaje Bahmut, Ukrajina nije priznala da je grad pao.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane, Hanna Maliar, rekla je u četvrtak da ukrajinske snage i dalje kontroliraju dio četvrti Litak na jugozapadu grada.

Neprijatelj je zamijenio Wagnerove jedinice u predgrađima regularnim vojnim trupama. Unutar samog grada, Wagnerove snage su još uvijek prisutne“, objavila je na Telegramu.