Taksist koji je pokupio Sussexese ispričao je: “Mislim da to ne bih nazvao jurnjavom.” Ali, je dodao kako je par ‘djelovalo uplašeno” dok su sjedili u stražnjem dijelu njegova automobila.

Princ Harry, njegova supruga Meghan i njezina majka bili su uključeni u “gotovo katastrofalnu” potjeru automobilom nakon što su ih paparazzi pratili više od dva sata, izjavio je njihov glasnogovornik.

Dva njujorška policijska dužnosnika umanjila su incident rekavši kako ne vjeruju da je potjera bila “blizu katastrofalne” i opisala “pomalo kaotičnu scenu”.

Taksist koji je u utorak oko 23 sata po lokalnom vremenu pokupio Sussexe ispred 19 policijske postaje New Yorka rekao je da su bili u njegovom automobilu oko 10 minuta.

Sukhcharn Singh je za The Washington Post rekao: “Mislim da to ne bih nazvao jurnjavom. Ni u jednom trenutku nisam osjećao da sam u opasnosti. Nije bilo poput jurnjave automobilima u filmu. Bili su tihi i djelovali su uplašeno, ali to je New York.”

Gospodin Singh je, također, rekao da je stekao dojam da su Sussexove već progonili paparazzi prije nego što su ušli u njegov automobil.

U međuvremenu je gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao da su dva policajca mogla biti ozlijeđena dok su pomagali privatnom zaštitarskom timu Harryja i Meghan dok su pratili njihov automobil.

Potjera paparazza

Potjera se dogodila nakon što su Sussexovi u utorak prisustvovali dodjeli nagrada u dvorani Ziegfeld Ballroom u New Yorku – njihovom prvom pojavljivanju u javnosti od Kraljeve krunidbe.

Harryjev glasnogovornik rekao je kako je par bio podvrgnut “nemilosrdnoj potjeri koja je trajala više od dva sata” koja je “rezultirala zamalo višestrukim sudarima u kojima su sudjelovali drugi vozači na cesti, pješaci i dva službenika njujorške policije”.

Julian Phillips, zamjenik načelnika njujorške policije, rekao je da su policajci “pomogli privatnom zaštitarskom timu koji je štitio vojvodu i vojvotkinju od Sussexa”.

Nastavio je: “Bili su brojni fotografi koji su njihovu vožnju učinili izazovnom. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa stigli su na svoje odredište i nije bilo prijavljenih sudara, poziva, ozljeda ili uhićenja.”

Harryjev glasnogovornik ranije je rekao: “Sinoć su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa i gospođa Ragland bili uključeni u gotovo katastrofalnu potjeru automobilom od strane grupe vrlo agresivnih paparazza… Biti javna osoba dolazi s razinom interesa javnosti, no to nikada ne bi smjelo biti po cijenu nečije sigurnosti. Širenje ovih fotografija, s obzirom na načine na koje su dobivene, potiče vrlo nametljivu praksu koja je opasna za sve uključene.”

Gradonačelnik New Yorka je kasnije rekao: “Tisak ili paparazzi, znate, žele dobiti pravi snimak, žele dobiti pravu priču. Ali, javna sigurnost mora uvijek biti u prvom planu. Na brifingu koji sam primio, čuo sam, da su dva naša policajca mogla biti ozlijeđena… Mislim da nema puno nas koji se ne sjećamo kako je Harryjeva mama umrla. Bilo bi užasno izgubiti nevinog promatrača tijekom ovakve potjere ili da se njima nešto dogodi.”

Adams je dodao kako vjeruje da je ponašanje paparazza koji slijede Sussexe “nepromišljeno i neodgovorno.

Opasna potjera

Harryja, Meghan i njezinu majku Doriju Ragland, navodno, je pratilo šest zamračenih vozila kojima su upravljali neidentificirani ljudi.

Rečeno je da su vozila vozila kolnicima, prošla kroz crveno svjetlo i vozila unazad jednosmjernom ulicom. Također, je rečeno da je najmanje jedan vozač koristio svoj telefon za volanom. Najmanje još jedan je, navodno, fotografirao dok je vozio.

Jedan od automobila, navodno, je nepropisno blokirao vozilo u pokretu.

Kaže se da su se oni koji su progonili Sussexe, više puta suočili s uniformiranom policijom, ali su nastavili potjeru.

Pretpostavlja se da su Harry i Meghan boravili u privatnoj rezidenciji i nisu htjeli ugroziti sigurnost doma svog prijatelja.

Smatra se da Sussexi prihvaćaju povećanu razinu pozornosti kada su na javnim događanjima, a prije potjere navodno su izašli i javno ušli u prostor u New Yorku, dopuštajući fotografima da naprve fotografije.

Omid Scobie, koji je napisao knjigu “Finding Freedom” o Harryju i Meghan, objavio je na Twitteru kakko je izvor rekao da su Sussexovi i gospođa Ragland “razumljivo potreseni, ali im je drago što su svi na sigurnom”.

Slike koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju Harryja, Meghan i njezinu majku gospođu Ragland u taksiju.

Inače, Sussexi su prije toga prisustvovali godišnjoj gala svečanosti Zaklade za žene, na kojoj je vojvotkinja od Sussexa potaknula žene da se bore za jednakost.

Nikada nije kasno za početak,” rekla je na događaju u New Yorku. “Možete biti vizionar vlastitog života… Ima još toliko posla za napraviti.”

Harry i Meghan odstupili su od svojih kraljevskih uloga 2020. godine i preselili se u Sjedinjene Države dijelom zbog, kako su opisali, intenzivnog medijskog uznemiravanja.

Princ je više puta govorio o svojoj ljutnji na medije koje krivi za smrt svoje majke, princeze Diane, koja je poginula kada se njezina limuzina sudarila dok su pokušavali umaknuti paparazzima u Parizu 1997.