Izjave mađarskog premijera nisu “dobro sjele” Ukrajincima

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko odgovorio je na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da Ukrajina ne može pobijediti rat protiv Rusije, rekavši da će se “Ukrajinci nastaviti boriti do potpunog oslobođenja svojih teritorija od ruske okupacije”.

To je jedini način ne samo da se vrati mir u Ukrajini nego i da se zajamči sigurnost cijele Europe“, dodao je Nikolenko.

Orban ne daje šansu Ukrajincima

U intervjuu za Bloomberg objavljen 23. svibnja, Orban je ustvrdio da “rješenje na bojnom polju” za ruski rat protiv Ukrajine “nije uspjelo”, dodajući da “nije pitanje tko je koga napao, pitanje je što bi bilo sljedećeg jutra”.

Sljedećeg jutra činjenica je da će sve više i više ljudi ginuti, a nema šanse za pobjedu ni na jednoj strani. Dakle, ovo je rat koji je mnoge ljude lišio života bez rezultata“, rekao je Orban.

Osuda Orbanovih riječi

Nikolenko je osudio Orbanove riječi kao “oslobađanje” Rusije od odgovornosti za agresiju na Ukrajinu.

U intervjuu za Bloomberg, mađarski premijer ponovio je ruske propagandne narative pozicionirajući rat kao sukob između Moskve i Washingtona.

Također je ponovio svoj poziv na trenutačni prekid vatre, što bi vjerojatno prisililo Kijev na ustupke za pregovaračkim stolom.

Dana 18. svibnja, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da njegova zemlja neće podržati paket sankcija i tranšu vojne pomoći od 500 milijuna eura za Ukrajinu osim ako Kijev ne ukloni mađarsku OTP banku sa svog popisa “međunarodnih sponzora rata”.

Mađarska je bila pod žestokim kritikama drugih država članica Europske unije zbog svojih stalnih veza s Rusijom nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.