Postoji niz prednosti plivanja, a kako bismo vam pokazali što propuštate ako vam se ponekad “ne da” kupati, za vas smo pripremili popis nekih od najvažnijih prednosti plivanja za zdravlje

Ljeto je pred vratima, a vruće temperature tjeraju nas u bilo koju površinu vodu koju možemo pronaći.

Oni sretniji imaju priliku plivati u većim površinama vode, kao što su more, rijeke, jezera… Upravo je plivanje jedna od najboljih fizičkih aktivnosti koju možete učiniti za svoje tijelo i zdravlje.

Postoji niz prednosti plivanja, a kako bismo vam pokazali što propuštate ako vam se ponekad “ne da” kupati, za vas smo pripremili popis nekih od najvažnijih prednosti plivanja za zdravlje.

Jača srce i kardiovaskularni sustav

Plivanje je kardiovaskularna aktivnost koja pomaže u poboljšanju funkcije srca i krvnih žila. Kretanje u vodi ima manji utjecaj na zglobove od trčanja ili hodanja, što je posebno korisno za ljude s artritisom ili drugim bolestima koje uzrokuju bol u zglobovima.

Poboljšava disanje

Plivanje poboljšava vašu sposobnost disanja jer zahtijeva kontrolirano disanje kako biste održali ravnotežu i održali se na površini vode. Ovo je posebno korisno za ljude s astmom ili drugim dišnim problemima.

Jača mišiće

Plivanje je izvrsno za jačanje mišića jer se radi o cjelokupnoj tjelesnoj aktivnosti. Plivanje pomaže u izgradnji mišića u cijelom tijelu, uključujući trbušne mišiće, leđa, ruke i noge.

Smanjuje stres

Plivanje je izvrsna aktivnost za smanjenje stresa jer pomaže u opuštanju tijela i uma. Voda ima umirujući učinak na tijelo, a plivanje je također aktivnost koja može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Poboljšava fleksibilnost

Plivanje pomaže u poboljšanju fleksibilnosti jer se radi o aktivnosti koja pomaže u opuštanju mišića i zglobova. To može biti posebno korisno za starije osobe ili one s ograničenom pokretljivošću.

Sagorijeva kalorije

Plivanje je izvrsna aktivnost za sagorijevanje kalorija i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Kretanje u vodi zahtijeva više energije nego kretanje na suhom tlu, što znači da možete sagorjeti više kalorija u kraćem vremenskom razdoblju.

Pomaže u prevenciji bolesti

Plivanje može pomoći u prevenciji niza bolesti, uključujući dijabetes, srčane bolesti, visoki krvni tlak i pretilost. Redovita fizička aktivnost poput plivanja može pomoći u smanjenju rizika od ovih bolesti.

Pozitivan utjecaj na svoje tijelo i zdravlje

U zaključku, plivanje je izuzetno koristan i zdrav način tjelesne aktivnosti za sve dobi.

Osim što poboljšava kardiovaskularno zdravlje, jača mišiće i pomaže u gubitku kilograma, plivanje također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Kao nisko-utjecajni sport, plivanje je dobar izbor za one koji imaju probleme s zglobovima i ostalim tjelesnim ograničenjima. Osim toga, plivanje se može prakticirati u mnogim različitim okruženjima, od bazena do otvorenih voda, što ga čini vrlo pristupačnim i fleksibilnim.

Bez obzira na razloge zbog kojih počinjete plivati, zasigurno ćete osjetiti pozitivan utjecaj na svoje tijelo i zdravlje.