Akumulatorski strojevi za vrt su popularan izbor među vrtlarima jer su tihi, čisti i ekološki prihvatljivi. Njihova sposobnost za rad bez žice i miris bez benzina učinili su ih poželjnim alatom za sve koji traže lakši i učinkovitiji način održavanja svog vrta. Međutim, s toliko mnogo marki i modela na tržištu, odabir pravog stroja može biti izazov.

U ovom vodiču za kupnju, pružit ćemo vam sve informacije koje su vam potrebne kako biste odabrali najbolji akumulatorski stroj za vaš vrt.

Prednosti i nedostaci akumulatorskih strojeva za vrt

Prije nego što se odlučite za kupnju akumulatorskog stroja za vrt, važno je znati njihove prednosti i nedostatke. Prednosti uključuju tiši rad, čistoću, ekološku prihvatljivost i mogućnost korištenja bez žice. Međutim, nedostaci uključuju ograničenu snagu, ograničeno vrijeme rada i potrebu za redovitim punjenjem baterije. Također, akumulatorski strojevi za vrt mogu biti skuplji od njihovih benzinskih ili kabelskih ekvivalenata. Ograničena snaga ne bi trebala predstavljati problem jer se to nadoknađuje akumulatorima. Primjerice, Litij-ionski akumulatori Bosch  impresivni su po pitanju performansi, težine i zahtjeva za prostorom, uvijek su spremni za upotrebu i mogu se ponovno napuniti u svakom trenutku.

Postoji nekoliko vrsta akumulatorskih strojeva za vrt, a najčešći su akumulatorska kosilica za travu, akumulatorski trimer za travu koji će vam dobro poslužiti ako trebate obrezati područje oko rubova travnjaka, a ako želite urediti grmlje ili živicu ili neko teško dostupno mjesto u vrtu onda će vam trebati akumulatorski trimer baš za grmlje i živice. Ako vam smeta lišće koje je palo s grana i nakupilo se u vašem dvorištu, akumulatorski puhač lišća je ono što vam treba. Oni se koristi se za čišćenje dvorišta od lišća ali i drugih ostataka. Uz ove malo veće strojeve, postoji i čitav niz manjih uređaja koji će vam biti izuzetno korisni, primjerice Fieldmann akumulatorske škare koje su obično manje i lakše od tradicionalnih kosilica za travu, te se koriste za obrezivanje rubova travnjaka, teško dostupnih mjesta i drugih područja koja su teško dohvatljiva.

Kako odabrati najbolji akumulatorski stroj za vrt?

Kada birate najbolji akumulatorski stroj koji će vam pomoći u obavljanju poslova u vrtu,  postoje nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir. Prvi važan faktor su snaga i trajanje baterije. Razmislite o tome koliko često ćete koristiti stroj i koliko vremena želite provesti u vrtu. Što je veća snaga i trajanje baterije, to ćete imati manje prekida u radu i veću učinkovitost. Budući da ćete najvjerojatnije držati stroj neko vrijeme, važno je odabrati model koji je lagan i udoban za rukovanje, a nije na odmet ni da provjerite funkcije uređaja i dodatnu opremu.

Neke marke i modeli dolaze s dodatnom opremom koja može biti korisna za vaše specifične potrebe, ako što su mogućnost prilagodbe visine rezača, četke za čišćenje, ili opcija pretvaranja u trimer. Zadnja, no ne i najmanje važna stavka je svakako i cijena, no u tome će vam olakšati dostupnost čitavog niza različitih strojeva raznih proizvođača Edigital webshopa kako bi mogli usporediti cijene i kupiti onaj najbolji u samo nekoliko klikova. Poslijednji savjet bi bio da pri kupnji akumulatorskog stroja za vrt, uvijek provjerite koliko dugo traje garancija i što sve pokriva jer je važno biti zaštićen u slučaju bilo kakvih problema.