Kamenolom u Segetu na području Sutilije dvostruki je problem – nalazi se na kulturnom dobru i stvara probleme stanovnicima zbog pristupnog puta.

Ante Barada i Luka Jadrić, vijećnici NL Vrime je iz Segeta već godinu dana upozoravaju na problem pristupne ceste kamenolomu na području Sutilije, zbog čega su nekoliko puta i prosvjedovali.

Sada se oglasila i Općina Seget s priopćenjem u kojem “pere ruke” od problema i navodi kako optuživanje Općine nema nikakvog smisla jer oni nisu otvorili kamenolom. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U javnosti se ponovo pojavila kontroverza i pitanje kamenoloma na području Sutilije, te pristupnog puta prema njemu.

Kao što smo već komunicirali, optuživanje Općine Seget u ovom slučaju nema nikakvog smisla, jer kamenolom nije otvorila Općina Seget. On je naslijeđen iz prošlog sustava. Općina nema nadležnost glede poslovanja kamenoloma. Ključna je uloga resornog ministarstva, koje izdaje dozvole za rad kamenoloma –  koncesiju i suglasnosti na eksploatacijska polja. 

Naime, Crkva sv. Ilije, rimokatolička crkva na sljemenu brda Sutilije kod Segeta Gornjeg u Općini Seget je zaštićeno kulturno dobro. To je kulturno dobro bilo u eksploatacijskom polju u onom bivšem sustavu prema prostornom planu bivše Općine Trogir.  Osamostaljenjem RH i stvaranjem novih općina i gradova 90-ih godina prošlog stoljeća, pa tako i  Općine Seget, jedan od prvih poteza koji je Općina napravila bilo je upravo smanjenje eksploatacijskog polja i izuzimanje crkve sv. Ilije iz istog, kako bi se ona zaštitila za buduće generacije.

Što se tiče pristupnog puta, Općina Seget je svjesna problema prolaza velikih kamiona sada jedinom ulicom kroz naselje, a koja vodi do kamenoloma. Zbog toga je Općina Seget prije nekoliko godina pokrenula izradu projektne dokumentacije novog alternativnog puta koji bi išao istočnim padinama kamenoloma i izašao na državnu cestu D8. 

Postupak dobivanja dozvole vodi se u dva odvojena postupka. Jedan je postupak priključka na državnu cestu D8. Dobivanje građevinske dozvole za ovaj priključak uvjet je dobivanja dozvole za lokalnu cestu. Očekujemo dobivanje građevinske dozvole – priključka na državnu cestu, a onda i lokalne ceste tijekom ove godine. To se trebalo dogoditi i prošle godine, ali mi nismo ti koji izdaju dozvole.

Čim se dozvola dobije, aktualni koncesionar tvrtka Alas – Seget d.o.o. snosit će sve troškove u svezi izgradnje predmetne prometnice,” zaključuje se u priopćenju Općine Seget.