Hodajući ulicama, a naročito rivom Kaštel Starog postoji izvjesna mogućnost da ćete čuti riječ “vez”. Premda mnogima ne znači ništa, žiteljima ovog malenog mjesta u srcu Mediterana ipak znači mnogo, te je – zbog nebrige vladajućih – postala sinonim za ogorčenost i frustracije.

Ozračje u slanom, morskom zraku Kaštel Starog posljednjih je dana ispunjeno velikom gorčinom, do te mjere da je i okrugli 20. rođendan Pomorsko športskog kluba Srdela dočekan s osjećajem nepravde i frustracija, a sve zbog dodjele vezova u novoj marini u Kaštel Starome.

Naime, kako se doznaje od članova “Srdele”, ali i ostalih mještana Kaštel Starog, generalni osjećaj je da su Grad Kaštela, Lučka uprava, ali i “Zeleno i modro” – mogli i trebali učiniti više za njih.

Spominju se tu brojke od čak 70 mještana Kaštel Starog i pripadnika “Srdele” koji su ostali bez vezova, a na koje su dugo čekali, dok je, doznaje se, oko 40 već postojećih korisnika vezova iz marine u Kaštel Novom iste – dobilo!

Sol na ranu, navode, činjenica je da ti isti korisnici vezova iz Kaštel Novoga s vezom u Kaštel Starome sada posjeduju dva veza, a (nesretni) mještani Kaštel Starog ravno – nula.

“Grad Kaštela ne brine o nama” ili kako je Grinč ukrao rođendan

Dodatan razlog za nezadovoljstvo “Srdele” čini osjećaj da je Grad Kaštela zakazao u brizi za svoje građane, naročito zato što ti isti pripadnici “Srdele” za vrijeme turističke sezone doprinose Gradu u raznim manifestacijama, čime promoviraju Grad Kaštela, ali i novu marinu u Kaštel Starome, koja za vrijeme manifestacija postane centar Kaštela.

PŠK Srdela na tome ne staje, već 20 godina redovito održava čišćenje podmorja, te organizira humanitarne akcije.

Uz to, doznaje se, uz razna obećanja iz prijašnjih članaka u novinama, vladajući iz Grada Kaštela pripadnicima “Srdele” za punoljetnost (op.a. 18. rođendan) kluba obećali su vezove u novoj marini u Kaštel Starome, pa stoga ne čudi što je 20. rođendan “Srdele” dočekan s manjom euforijom nego što zaslužuje. Dvije godine od obećanja su prošle, a vezova – ni na vidiku.

Nepravda za hrvatske branitelje

Među ogorčenima našli su se Željko Radak i Nino Perić, mještani Kaštel Staroga koji su prije posjedovali vez u Kaštel Starome, samo da bi ga sada izgubili.

Brod Željka Radaka više od deset godina bio je vezan u marini u Kaštel Starome, a sada, zbog novog načina bodovanja, svoj brod više neće moći vezati gdje je čitavo prošlo desetljeće mogao – usprkos činjenici da je ratni vojni invalid.

Nino Perić pak nakon 15 godina što je bio vezan tu nije mogao dobit ugovor o vezu koji je popisivala tvrtka “Modro i zeleno”, a, doznaje se, 14 drugih koji tu nisu bili vezivani ili su bili van lučice uredno su dobili ugovore.

“Ofrlje odrađen posao Lučke uprave”

Pričajući o srži samog problema s vezovima, jedni od onih u koje se najčešće upire prst je i Lučka uprava, od kojih je, kako navode ogorčeni žitelji Kaštel Starog, i krenuo sami problem.

Naime, prije same dodjele vezove u novoj marini u Kaštel Starome Lučka je uprava po mnogima efikasno zakazala zato što, koliko god to nevjerojatno zvučalo, nije popisala sve brodove u Kaštelima, već je prestala popisivati brodove iza Kaštel Lukšića, te se zbog toga događa dupliranje vezova od Kaštel Staroga do Resnika.

Bitno pitanje za kraj

Nakon svega ovoga mještani Kaštel Staroga, aktivni članovi zajednice i pripadnici “Srdele” na usnama imaju samo jednu pitanje: “Do kada više nepravda i nelogičnosti?”