Riječ je, naravno, o pukoj simboličkoj gesti ruskog prkosa nakon što je Haag podigao tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog ratnog zločina deportacije ukrajinske djece u Rusiju

Ruski istražni odbor objavio je u ponedjeljak da je otvorio kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina na temelju optužbi za ratne zločine.

“Nema osnova da se Putin smatra kazneno odgovornim”

Odbor, koji je odgovoran za istragu teških zločina, rekao je da nema osnova da se ruski predsjednik Putin smatra kazneno odgovornim i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije.

Postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove kaznenog djela prema ruskom zakonu, priopćio je Odbor, napominjući da se radi o svjesnom optuživanju nedužne osobe za zločin i “pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, u kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi“.

Potez Rusije – naravno – simbolična je gesta prkosa kao odgovor na tjeralicu za Putinom, kojom su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno nevažećom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je uspostavljen ICC.