Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se dramatično večeras javnosti kako bi predstavio plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd, ali i niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen. Prisjetio se i Hrvatske te ustvrdio kako nikada nije bio u Petrinji.

Vučić je večeras, poslije sastanka koji je imao u petak s američko-europskom petorkom rekao kako mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo. Priznao je da su ga upozorili da će se Srbija suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i “sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu” koji će nanijeti velike štete Srbiji, ukoliko ne prihvate plan.

Šta je, izvinite, politika onih koji kažu da sam veleizdajnik, iako od svih planova nije nijedan moj plan. Oni su meni samo izručeni. Ja sam mislio da ste vi za Europu, ali izgleda da niste. Nije ovdje Vučić ništa uradio. Ni dobro, ni loše. Jedino što sam imao teške razgovore i ništa više od toga. Morao sam da se borim dok su se neki skijali u Sloveniji, pa sam kod vas morao da slušam kako mi skijaš iz Slovenije soli pamet kako moram da se borim za Kosovo i Metohiju. Izađite iz tog stana na Dedinju što vam je država dala pa idite do Kačanika, do naroda. Hoćete mi opet reći da sam izdao Kosovo? Pa samo jednom možete da izdate. Vučić još nije uveo sankcije. Je l’ to pristup politici? Hajde sada na skijanje, ima ko će o državi da brine,” rekao je Vučić i dodao:

Rekli su da će Kosovo biti naše kad smijenimo Miloševića. Isporučili smo ga i to na Vidovdan, pošto se tako valjda radi sa predsjednicima. A, onda smo imali takvu vladavinu prava da su nam srušili 19 crkava i manastira, protjerali 200.000 ljudi uz priču “standardi prije statusa,” kazao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na Hrvatsku rekavši da se “prije priče o Jasenovcu, kada je prvi put tražio da ode, pojavila priča da je tukao nekoga u Petrinji, a nikada tamo nije ni bio“.

Razumijete što to znači u međudržavnim odnosima, da takve stvari lažete? Nemaju šta da pokažu, zato što lažu,” ustvrdio je.