Trenutačna pravila zahtijevaju od transrodnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji da održavaju razinu testosterona ispod praga od 5 nmol/L tijekom 12 mjeseci, što će se duplo smanjiti nakon uvođenja novih pravila. Ipak, transrodnim sportašicama koji na nepošten način osvajaju nove odluke – ne odgovaraju

Svjetska atletika planira pooštriti svoje uvjete prihvatljivosti za kategoriju žena za interspolne i transrodne sportašice, kojima ipak ne zatvara u potpunosti vrata, a konačna odluka će biti donesena u ožujku, izvijestili su u priopćenju za javnost.

Postupno smanjivanje testosterona

Svjetska atletika započela je proces konzultacija sa svojim savezima članicama o ovoj temi, s “prioritetnom opcijom”, u kojima se traži izmjena uvjeta prihvatljivosti za DSD (razlika u spolnom razvoju) i transrodne sportaše s kontinuiranim smanjenjem razine testosterona ispod 2,5 nmol/L tijekom najmanje 24 mjeseca, izvijestio je AFP.

Trenutačna pravila zahtijevaju od transrodnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji da održavaju razinu testosterona ispod praga od 5 nmol/L tijekom 12 mjeseci.

Nekima održavanje razine testosterona ne odgovara

Transrodni sportaši, na primjer Južnoafrikanka Caster Semenya, moraju od travnja 2018. održavati razinu testosterona ispod praga od 5 nmol/L tijekom 6 mjeseci kako bi sudjelovali u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje (1.609 m).

Ovu je uredbu odbacila sama Semenya, dvostruka olimpijska prvakinja na 800 m, koja je odbila podvrgnuti se hormonskom liječenju ili operaciji, ali je izgubila žalbe podnesene posebno pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS).