Matteo Messina Denaro postao je neprikosnoveni vođa nakon smrti Salvatorea ‘Tota’ Riine 2017. i njegove desne ruke, Bernarda Provenzana, 2016. Sada, kada je uhićen, mogao bi se otvoriti vakuum za vlast na vrhu zloglasnog kriminalnog lanca.

Uhićenje ubojitog mafijaškog bossa koji je desetljećima bio u bijegu donijelo je olakšanje diljem Italije – istovremeno ostavljajući otvoreno pitanje: što će sada biti s mafijom?

Matteo Messina Denaro priveden je 16. siječnja dok je bio na pregledu u bolnici gdje se liječio od karcinoma. Bio je u bijegu od 1993., a nakon što je osuđen u odsutnosti zbog ubojstava koja je počinio početkom 1990-ih.

Danas je Messina Denaro u zatvoru i samo bivši mafijaški boss, no ostaje pitanje tko je spreman preuzeti kontrolu nad mafijom.

Zašto je Messina Denaro bio važan mafiji?

Dok je Messina Denaro bio najtraženiji talijanski bjegunac i glavni šef mafije, neki stručnjaci tvrde da ipka nije kontrolirao sve mafijaške klanove – djelomično zato što nije bio iz sicilijanske prijestolnice Palerma.

Ipak, bio je proglašen “posljednjim kumom” i bio je posljednji odbjegli član generacije mafijaša koji su osmislili niz bombaških napada i ubojstava koji su terorizirali Italiju početkom 1990-ih.

Čovjek koji je nekoć bio “šef svih šefova”, Salvatore ‘Toto’ Riina, uhićen je 1993. i umro 2017. Njegova desna ruka, Bernando Provenzano, uhićen je 2006. i umro 2016.

Prema nekim stručnjacima poznata sicilijanska mafija Cosa Nostra, nema vrhovnog vođu godinama, vjerojatno još od Riine – dijelom zato što su se različiti klanovi borili da se okupe i odaberu jednog.

Povjesničar John Dickie, koji je napisao knjigu “Cosa Nostra” rekao je za Sky News: “Konačna povijest sicilijanske mafije bilježi da je mafija razbijena.” Zapravo, Dickie je sugerirao da bi Cosa Nostra mogla imati problema u pronalasku onoga tko bi vodio skupinu klanova oko Palerma, a razlog tome je uvelike poremećena mafijaška ‘hijerarhija, njezina struktura vodstva, njezina cijela teritorijalna struktura’ od ranih 1990-ih.

Neki istražitelji vide sicilijansku mafiju kao “jednoglavu strukturu” i vjeruju da je u potrazi za svojim novim bossom.

Govoreći o budućnosti mafije nedugo nakon uhićenja Messine Denara, glavna tužiteljica Palerma Lia Sava rekla je: “Što će se dogoditi ne možemo znati u detalje. Ali, jedno je sigurno: Cosa Nostra se temelji na pravilima. Na ta se pravilima oslanja 150 godina, tako da će ih sigurno pokrenuti kako bi popravila štetu i tako stvorila novu strukturu vodstva potrebnu nakon uhićenja.”

Tko bi mogao postati glavni šef talijanske mafije?

Pitanje opstanka talijanske mafije je tko će biti u utrci na novog šefa ako se klanovi okupe za stolom. Prema izvješćima u Italiji, 85-godišnji Settimo Mineo je favorit. Službeno, on vodi draguljarnicu u Palermu, ali se također smatra jednim od najstarijih šefova mafije, koji je imenovan nakon smrti Riine.

Mineo, poput mnogih članova mafije, trenutno služi dugotrajnu zatvorsku kaznu nakon što je uhićen pod sumnjom da je glavni šef mafije, ali nije ništa neobično da vođe mafije posao vode iza rešetaka.

Corriere della Sera, vodeće talijanske novine, vjeruju da bi 64-godišnji Giovanni Motisi, većini poznat kao “Debeljko”, mogao biti sljedeći na redu za šefa svih šefova. Naime, on je šef okruga organizacije Pagliarelli u Palermu, a u bijegu je od 1998. nakon što je proglašen krivim za ubojstvo policajca. Za Motisija se, također, vjerovalo da je bio Riinin ubojica od najvećeg povjerenja. On je, također, jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, a neki čak govore da je možda i mrtav.

Dnevne novine pišu i kako je u utrci Giuseppe Auteri (48), rizničar najbogatije mafijaške četvrti u Palermu. Iako bi za Auterija mogla biti prepreka to što je već godinu dana u bijegu u sicilijanskom podzemlju.

Sandro Capizzi (41), također, ima liderske ambicije na Siciliji, navodi Sky News. Njegov otac, Benedetto, pokušao je 2008. silom preuzeti vlast u Cosa Nostri, ali njega i nekolicu njegovih “suradnika” uhitila policija koja se bojala da je Sicilija na rubu novog mafijaškog rata. No, Sandro je slobodan i navodno puca na mjesto glavnog šefa.

Posljednji kum

Unatoč svojoj slavi, moći i nemilosrdnosti, mafija se za opstanak bori već godinama.

Naime, na unosnom tržištu droge istisnula ju je ‘Ndrangheta, organizacija sa sjedištem u regiji Calabria u južnoj Italiji.

Iako mafija zadržava kontrolu nad Sicilijom i u nekim dijelovima gospodarstva, Anna Sergi, stručnjakinja za organizirani kriminal na Sveučilištu Essex, rekla je: “Messina Denaro bio je posljednji kum, predstavljao je sve tajne Cosa Nostre. Ovo je kraj mita i organizacija će se morati nositi s tim.”