U svojoj propovijedi na misi zadušnici za papu emeritusa Benedikta XVI., papa Franjo preporučio je svog prethodnika u ruke Boga Oca pune ljubavi i molio da njegova radost sada bude potpuna dok promatra Gospodina licem u lice.

Oče, u tvoje ruke predajem duh svoj,” papa Franjo podsjetio je na posljednje riječi koje je Gospodin izrekao, a koje su naviještene u evanđelju na misi zadušnici za pokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. u četvrtak ujutro na Trgu sv. Petra. Papa je u svojoj homiliji rekao kako posljednje Isusove riječi sažimaju cijeli Gospodinov život, “neprekidno samopovjeravanje u ruke Njegovog Oca”, prenosi Vatican News.

Gospodinove ruke bile su pune “oproštenja i suosjećanja, ozdravljenja i milosrđa, pomazanja i blagoslova,” podsjetio je papa Franjo.

Papa je rekao kako je Isusov poziv da povjerimo svoj duh u Očeve ruke život koji nadahnjuje i oblikuje srce svakog pastira, tako da ono može biti “usklađeno u zahvalnoj odanosti, u služenju Gospodinu i Njegovom narodu, službi rođenoj iz zahvalnosti za ovaj milosni dar.”

Rekao je kako to pokazuje “Božju blizinu”, koji je u “krhke ruke svojih učenika”, povjerio brigu za Njegov narod u služenju s ljubavlju i žrtvom.

Molitvena pobožnost pastira

Nastavljajući opisivati značajke pastira koji nastoji slijediti Gospodina, Papa je poručio kako je potrebna “molitvena predanost”, ona koja je “u tišini oblikovana i pročišćena usred izazova i otpora s kojima se svaki pastir mora suočiti”.

Poput Učitelja, pastir nosi teret posredovanja i napor pomazanja svog naroda, osobito u situacijama kada se dobro mora boriti da prevlada zlo i kada je dostojanstvo naše braće i sestara ugroženo.”

Gospodin,” rekao je, “tada nudi svoj “duh blagosti koji je spreman razumjeti, prihvatiti, nadati se i riskirati”, duh koji podržava pastira unatoč izazovima, rođen iz pastirovog potpunog pouzdanja i povjerenja u Gospodina. Svaki pastir Crkve treba nastojati utjeloviti to povjerenje, koje je “rođeno iz molitve i klanjanja, sposobno razlučiti što se očekuje od njega i oblikovati njegovo srce i njegove odluke u skladu s Božjim dobrim vremenom”.

Utjeha Duha

Potom je Papa opisao kako župnik nastoji biti usklađen s “pobožnošću poduprtom utjehom Duha, koji uvijek prethodi u njegovu poslanju”, dijeljenja ljepote i radosti Evanđelja kroz svoj život i službu.

Preporučio je da, dok nastojimo slijediti Gospodina kao crkvena zajednica, i mi “slijedimo njegove stope i preporučimo našeg brata Benedikta u ruke Oca – neka te milosrdne ruke pronađu njegovu svjetiljku obasjanu uljem Evanđelja koje je širio i svjedočio cijelim životom.”

Duhovna pratnja

Podsjećajući kako je sveti Grgur Veliki poticao prijatelja da mu ponudi duhovnu pratnju kako bi ga podupro u njegovoj službi, papa Franjo je rekao kako se župnik, također, treba preporučiti molitvama i brizi naroda koji mu je povjeren. Istaknuo je važnost ovog vida uzajamne, molitvene podrške, u međusobnom povjerenju Gospodinu, onako kako se Crkva sjeća Benedikta XVI.

Božji vjerni narod, okupljen ovdje” rekao je papa Franjo, “sada prati i povjerava mu život onoga koji je bio njihov pastir… Želimo to činiti s istom mudrošću, nježnošću i predanošću koju nam je on udijelio tijekom godina. Zajedno želimo reći:Oče, u tvoje ruke predajemo duh njegov“.