Rat u Ukrajini revitalizirao je kampanju Moskve za novim organizacijama koje bi se natjecale s blokovima kojima dominira Zapad kao što je G7. Lavrov sada putuje Afrikom i “kako god zna” pokušava dobiti potporu zemalja u Africi. Zašto? Afrika ima 54 glasova u Općoj skupštini UN-a.

Južnoafrička Republika pridružit će se Rusiji u nastojanju za “redizajniranim globalnim poretkom” u kojem veću ulogu igraju nezapadne organizacije poput BRICS partnerstva, navela je južnoafrička ministrica vanjskih poslova Naledi Pandor. Drugim riječima, JAR se pridružio Rusiji u borbi protiv Zapada.

Pandor je ovo izjavila u ponedjeljak kada se sastala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na početku njegove posljednje turneje po afričkim prijestolnicama.

Podsjetimo, Rusija i Južnoafrička Republika dvije su od pet članica BRICS-a, uz Kinu, Indiju i Brazil.

Što je BRICS?

BRICS je skraćenica koja se na engleskom jeziku odnosi na rastuća državna gospodarstva Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (engl. Brazil, Russia, India, China, South Africa). Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva i suradnje navedenih gospodarstava.

Proširenje BRICS-a

Rat u Ukrajini revitalizirao je kampanju Moskve za novim organizacijama koje bi se natjecale s blokovima kojima dominira Zapad kao što je G7. Sve je više govora o tome da bi se BRICS mogao proširiti unutar sljedeće godine kako bi uključio moguće nove sudionike poput Nigerije, Egipta, Venezuele, Irana, Argentine ili Saudijske Arabije.

Ranije ovog mjeseca, Pandor je navela da postoji “vrlo, vrlo značajan zahtjev” za članstvom u BRICS-u. Odluka o proširenju vjerojatno će biti donesena ove godine, tijekom mandata JAR-a kao predsjedatelja grupe, rekla je.

Novi život u Africi – a zbog Ukrajine

Steven Gruzd, voditelj rusko-afričkog istraživačkog programa na Južnoafričkom institutu za međunarodne odnose, rekao je da je skupina BRICS “pronašla novi život” kao rezultat sukoba u Ukrajini.

Postoji jak afinitet u grupi da svijet ne bi trebao imati jednu supersilu i da ta supersila ne bi trebala biti SAD – mora postojati multipolarnost, moraju postojati drugi centri moći“, rekao je Gruzd za The Globe and Mail.

Afrički napor ili traženje saveznika daleko od svog doma

Moskva je – očigledno – pokrenula veliki napor za potporu afričkih zemalja ove godine.

Nakon što je posjetio četiri afričke zemlje prošlog srpnja, Lavrov će posjetiti još četiri afričke zemlje ovog mjeseca i onda još četiri afričke zemlje sljedećeg mjeseca.

Njegova trenutna turneja uključuje Angolu, Bocvanu i Eswatini, a očekuje se da će turneja sljedećeg mjeseca uključiti Alžir, Maroko, Tunis i Mauritaniju.

Afrički napor napet i Kinezima, ali i Amerikancima

Kineski ministar vanjskih poslova, u međuvremenu, posjetio je pet afričkih zemalja ovog mjeseca, a dva visoka američka dužnosnika su usred svojih odvojenih posjeta šest afričkih zemalja ovog tjedna.

Što je posrijedi?

Globalne sile znaju da imaju veće šanse osvojiti glasove Ujedinjenih naroda i pokazati da nisu izolirane na svjetskoj pozornici ako mogu pridobiti potporu afričkih zemalja.

Vodi se borba za srca i umove, koja definitivno kreće u fazu intenziviranja, rekao je Gruzd.

Ulozi su visoki, a igra je u tijeku. Afrika je postala glavno odredište. Afrika ima 54 glasova u Općoj skupštini UN-a“, pojasnio je.

“Prvi se mačići u vodu bacaju” – kratka priča o dvije strane JAR-a

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, južnoafrička vlada zahtijevala je trenutno rusko povlačenje. Izdano je upozorenje kako će ruska vojna akcija uzrokovati “ljudsku patnju i razaranje” i golemu štetu globalnom gospodarstvu. No, od tada je Južna Afrika odbila ponoviti ovu kritiku, umjesto toga odlučila se suzdržati pri glasovanju u UN-u, pozivajući na dijalog i pregovore.

U ponedjeljak, na pitanje je li bi ponovila neku od svojih izvornih kritika ruskom ministru vanjskih poslova, Pandor je rekla da bi djelovala “prilično jednostavno i infantilno” da to učini – “s obzirom na golemi transfer oružja” Ukrajini od njenih saveznika.

Za kraj je nadodala da su njezini razgovori s Lavrovom bili “prekrasni” i opisala je Južnu Afriku kao prijatelja Rusije s jačanjem odnosa. Lavrov je sa svoje strane imao samo riječi hvale za Južnu Afriku i njen stav prema globalnim pitanjima.

Mala grupa prosvjednika, mašući ukrajinskim zastavama, demonstrirala je ispred zgrade vlade u kojoj je održan sastanak.