Harry je prepričao svađu sa svojim bratom u intervjuu za predstojeću promociju svojih dugo očekivanih memoara. U knjizi, čiju je kopiju Sky News dobio nakon što je slučajno ranije puštena u prodaju na španjolskom tržištu, vojvoda iznosi senzacijske tvrdnje o svojoj obitelji i otkriva da je uzimao kokain.

U novom traileru za nadolazeći intervju ITV-a s vojvodom od Sussexa, on prepričava svađu sa svojim bratom.

Ono što je ovdje bilo drugačije je razina frustracije, a ja govorim o bijesu i ljutnji koji sam imao toliko godina, i vidio sam taj bijes i ljutnju u njemu”, kaže on i dodaje:””Htio je da mu uzvratim, ali ja to nisam učinio.”

Vojvoda opisuje incident u svojim dugo očekivanim memoarima Spare koji bi trebali biti objavljeni sljedeći tjedan.

U knjizi princ Harry iznosi nekoliko zapanjujućih optužbi o kraljevskoj obitelji, zajedno s otkrićima o vlastitom životu, uključujući korištenje kokaina, način kako mu je rečeno za prometnu nesreću njegove majke, kao i trenutku kada je izgubio nevinost.

U intervjuu Tom Bradby pita vojvodu o upotrebi droga koju opisuje u knjizi.

Postoji prilična količina droga. Marihuana, čarobne gljive, kokain. Mislim, to će iznenaditi ljude.” Vojvoda kaže kako vjeruje da je to “važno priznati”.

Također, ponavlja svoju želju da se pomiri sa svojim bratom i ocem, kraljem. “Želim pomirenje. Ali, prvo, treba postojati neka odgovornost,” napominje.

“Istina, u ovom trenutku postoji samo jedna strana priče, zar ne? Ali, svaka priča ima dvije strane. Vjerojatno sam bio netrpeljiv prije Meghan,” dodaje Harry.

Intervjui za promociju knjige

Emisija na ITV-u jedan je od dva velika intervjua koje je vojvoda dao za promociju svoje knjige prije njezina objavljivanja u utorak. U drugom, s američkim kanalom CBS, vojvoda sugerira da je prije veze s Meghan bio netrpeljiv.

Ušao sam u ovo nevjerojatno naivno,” kaže u najavi intervjua za ’60 minuta’, koji će biti emitiran u nedjelju. “Nisam imao pojma da je britanski tisak toliko netrpeljiv. Dovraga, vjerojatno sam bio netrpeljiv prije veze s Meghan.”

Posjet mjestu Dianine smrti

U drugom dijelu memoara, vojvoda opisuje trenutak kada je posjetio mjesto smrtonosne prometne nesreće svoje majke u tunelu u Parizu.

U dobi od 23 godine zamolio je vozača da ga odveze kroz tunel Pont de l’Alma istom brzinom kojim je vozio automobil u kojem je bila princeza Diana kada se sudario u kolovozu 1997. godine.

Rekao sam sebi da to radim samo kako bih zatvorio to poglavlje, ali to nije bila istina,” kaže Harry. Priznajući da je vožnja bila “užasna ideja”, kaže da “nema razloga da itko umre u tunelu”.

Sljedećeg je dana nazvao brata da mu kaže što se dogodilo i njih dvojica su odlučili provozati se zajedno prije nego što krenu na finale ragbija. Nakon toga su prvi put razgovarali o majčinoj nesreći, tvrdi Harry i dodaje da su razgovarali o izdavanju priopćenja i traženju obnove istrage o njezinoj smrti.

Zašto su se ti paparazzi olako izvukli?”

Istraga o Dianinoj smrti utvrdila je da se automobil kretao brzinom otprilike dvostruko većoj od ograničenja kada se sudario.

Konačno izvješće bilo je uvreda. Gomila besmislica prepuna činjeničnih pogrešaka, gdje je bio uočljiv nedostatak logike,” piše princ. “Pogotovo donijeti zaključak, da je vozač naše majke bio pijan i da je to bio jedini uzrok nesreće.”

Kaže da čak i da je vozač “pio, čak i da je bio pijan, ne bi imao problema voziti kroz tako kratak tunel. Osim, ako ga paparazzi nisu pratili i zasljepljivali ga. “Zašto su se ti paparazzi olako izvukli?“, postavlja pitanje princ Harry te dodaje da su se on i princ William složili da će zatražiti ponovnu istragu o njezinoj smrti, ali su ih “oni koji su odlučivali odgovorili” od bilo toga.

Sky News se obratio Buckinghamskoj i Kensingtonskoj palači i niti jedna nije htjela komentirati optužbe.

‘Želim obitelj, a ne instituciju’

U najavi intervjua za ITV, princ Harry odbija potvrditi hoće li prisustvovati očevoj krunidbi u svibnju.

Kaže kako želi ‘obitelj, a ne instituciju’.

Iznoseći izvanredne tvrdnje, rekao je: “Oni smatraju da je bolje da nas nekako drže kao negativce.

Volio bih vratiti svog oca. Volio bih vratiti svog brata,” kaže vojvoda Harry.