Posljednje riječi pape emeritusa Benedikta XVI čuo je medicinski tehničar koji je bio uz njega.

Bilo je to oko 3 sata ujutro 31. prosinca, nekoliko sati prije nego je preminuo. Benedikt XVI. je tihim glasom na talijanskom rekao: “Gospodine, volim te!”, ispričao je njegov tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Bile su to njegove posljednje razumljive riječi, jer nakon toga više nije mogao govoriti,” dodao je mons. Gänswein.

Ratzinger još tada nije ušao u agoniju, a u tom su se trenutku izmijenili njegovi suradnici i pomoćnici. 

“Gospodine volim te!”, to je gotovo sažetak života Josepha Ratzingera, koji se godinama pripremao za konačni susret, licem u lice, sa Stvoriteljem, piše Vatican News.

Na 65. obljetnicu svećeničkog ređenja Benedikta XVI, 28. lipnja 2016. godine, njegov nasljednik papa Franjo na svečanosti je rekao:

U jednoj od brojnih lijepih stranica koje posvećujete svećeništvu ističete kako u trenutku Šimunova konačnog poziva, Isus, gledajući ga, zapravo pita samo jedno: ‘Ljubiš li me?’. Kako je to lijepo i istinito! Jer, kažete nam, u tom ‘voliš li me?’, Gospodin utemeljuje pastirstvo, jer samo ako ima ljubavi prema Gospodinu, On može pasti preko nas…: ‘Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te volim’.

To obilježje prevladava cijelim životom provedenim u svećeničkoj službi i teologiji, koju ste vi, ne slučajno, definirali ‘potragom za ljubljenim’; to je ono što ste uvijek svjedočili i svjedočite i danas: da je odlučujuće u našim danima – bilo sunčanim ili kišnim – jedino s čim dolazi i sve ostalo, da je Gospodin istinski prisutan, da ga želimo, da smo mu blizu u svojoj nutrini, da ga ljubimo, da uistinu duboko vjerujemo u njega i vjerujući istinski ga ljubimo. Ta ljubav istinski ispunjava naša srca, to nam vjerovanje daje da sigurno i mirno hodamo po vodi, čak i usred oluje, upravo onako kako se dogodilo Petru.”