Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bijesan je zbog prosvjeda koji se prošlog vikenda održao u Stockholmu, a na kojem je zapaljen Kuran.

Švedska je u fazi kada joj treba ratifikacija članstva u NATO savezu da bi mogla postati članicom, a proces su otežali prosvjedi koji su se odvili u subotu. Naime, na prosvjedu je zapaljen jedan primjerak Kurana, što je dodatno razbjesnilo Erdogana.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik, pozvao je Tursku da odobri članstvo Švedskoj i Finskoj, nakon što su prošlog lipnja tijekom NATO summita u Madridu, tri zemlje potpisale trilateralni memorandum.

Ankara je problematizirala sigurnosna pitanja zbog prisutnosti kurdskih organizacija u Švedskoj tvrdeći da su povezane s PKK, Kurdskom radničkom strankom, koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom skupinom. Švedska je riješila taj problem s Turskom, no onda su u Stockholmu izbili prosvjedi za koje je Erdogan rekao:

Oni koji dopuštaju takvu blasfemiju pred našom ambasadom u Stockholmu ne mogu više očekivati našu potporu za članstvo u NATO savezu. Pustit ćete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu potporu za NATO? To se neće dogoditi.”

Dodao je i da “ako Švedska neće poštovati Tursku i muslimane” onda neće dobiti “nikakvu potporu po pitanju NATO-a.”

Podsjetimo, Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio je dozvolu u Švedskoj da spali Kur‘an ispred turske ambasade u Stockholmu. Paludan je održao još jedan miting s javnim spaljivanjem Kurana ispred turske ambasade u zoni koju je ogradila policija u “Diplomatskom gradu” u Stockholmu. U svom govoru Paludan je kritizirao NATO, Tursku i turskog predsjednika, a prikazao je i karikaturu proroka Muhameda.

Poruka premijera Švedske

Ulf Kristersson, premijer Švedske ocijenio je incident kao čin nepoštovanja prema muslimanima. 

Sloboda govora je fundamentalni dio demokracije. Ali, ono što je legalno nije nužno i prikladno. Spaljivanje svetih knjiga za mnoge je čin dubokog nepoštovanja. Suosjećam sa svim muslimanima uvrijeđenim onim što se dogodilo danas u Stockholmu,” napisao je Twiteru.