Dvanaestogodišnja Milagros pronađena je mrtva 13. siječnja u provinciji Santa Fe. Obdukcija je kao uzrok smrti utvrdila “mehaničko gušenje vješanjem”, a prema rezultatima “nema znakova zlostavljanja ili intervencije treće strane”. Njezina smrt ostala je zabilježena na snimci na mobitelu.

Smrt 12-godišnje Milagros inicijalno se povezivala s “blackout izazovom” u kojem je cilj zadržati dah dok se osoba ne onesvijesti. Ovaj izazov prvi puta se pojavio 2008., rezultirajući smrću nekoliko djece, a 2021. ponovno je postao viralan na najpopularnijoj društvenoj mreži među maloljetnicima, TikToku.

Iako policija nije na zaplijenjenom Milagrosinom mobitelu pronašla povezanost s izazovom na TikToku, istražitelji će analizirati njezinu povijest aktivnosti na društvenim mrežama.

Lokalni mediji su izvjestili kako su njezini roditelji rekli da su je na izazov nagovorili prijatelji iz razreda putem videopoziva. Za sada, ipak, istražitelji nisu pronašli dokaze za njihove izjave.

Na slučaj se osvrnuo svećenik nadbiskupije nadbiskupije Paraná

U intervjuu za ACI Prensu, izdanje Catholic News Agency na španjolskom jeziku, otac Leandro Bonnin, svećenik nadbiskupije nadbiskupije Paraná rekao je:

Smatram kako je iznimno važno da nas ovakve priče ‘snažno pogode’, da ih ne doživimo kao tek još jednu vijest.” Argentinski svećenik je upozorio i kako tehnologija ima “veliku mogućnost učiniti naš život boljim, no da istovremeno dovodi i do neviđenih rizika”.

Stoga, bez namjere da ikoga krivim, pitam se je li primjereno da djeca imaju vlastite mobitele? Jesu li pripremljeni za interakciju na društvenim mrežama? Je li primjereno da ih koriste bez kontrole i nadzora?”

Djeca moraju znati kako prepoznati granicu koja se ne smije prijeći. Važno je da djeca znaju reći ne te da roditelji rade s djecom kako bi razvila samopoštovanje, temeljeno na poznavanju samih sebe i otkrivanju vlastite vrijednosti i kvaliteta.

Od male dobi moraju znati da su jedinstveni, vrijedni, neponovljivi… i da nije potrebno činiti što svi drugi rade kako bi bili sretni. Djeca samopoštovanje i vlastitu vrijednost razvijaju, ako osjećaju da su cijenjena i voljena. To se najviše prima u obitelji, osobito kada roditelji s njima provode kvalitetno vrijeme,” rekao je o. Bonnin, ujedno preporučivši redukciju vremena provedenog pred ekranom.

Vratimo se provođenju vremena licem u lice, gledajući jedni druge u oči, igrajući se i grleći se… uz fizički kontakt,” poručio je argentinski svećenik i naglasio da je važno utisnuti djeci u srca sigurnost kako je dobro što postoje te im pobuđivati svijest da su vrijedna jer su slika i prilika Boga, ne samo zbog onoga što rade niti zbog onoga što postignu, kako se oblače ili izgledaju.

Rekao je i kako je važno da djeca znaju da su ljubljena i prihvaćena onakva kakva jesu, a taj dio je naglasio da trebaju odraditi Crkva i roditelji.

Na kraju se obratio obitelji djevojčice Milagros i poručio im: “U Isusovom srcu možete pronaći olakšanje za svoju bol i primiti milost nade u vječni život za svoju kći. U Isusovu i Marijinu srcu, rađa se čežnja koja vjeruje u Božje milosrđe da ju jednog dana ponovno možete susresti na nebu.”