Odvjetnici Aleca Baldwina, oružarice Hannah Gutierrez-Reed i obitelji Halyne Hutchins reagirali su na najavu podizanja kaznene prijave zbog smrtonosne pucnjave. Baldwin je obećao da će se boriti protiv optužbi, dok su tužitelji rekli da “nitko nije iznad zakona”.

Alec Baldwin bit će optužen za ubojstvo iz nehaja zbog smrti snimateljice Halyne Hutchins na snimanju filma Rust.

Oružarka filma, Hannah Gutierrez-Reed, koja je bila odgovorna za oružje na snimanju, također se suočava s istom optužbom, dok je pomoćnik redatelja David Halls potpisao sporazum o priznanju krivnje za nesavjesno korištenje smrtonosnog oružja.

Hutchins (42) je preminula nakon što je pištolj koji je držao Baldwin (64) ispalio prave metke tijekom proba za western film u listopadu 2021. Redatelj Joel Souza, također, je ranjen u incidentu na ranču Bonanza Creek Ranch u Santa Feu, Novi Meksiko.

Baldwinov odvjetnik rekao je da odluka “iskrivljuje tragičnu smrt Halyne Hutchins i predstavlja užasnu nepravdu,” dodajući: “Borit ćemo se protiv ovih optužbi i pobijedit ćemo.

Nitko nije iznad zakona

Hutchinsova obitelj pozdravila je optužbe, rekavši kako se nadaju da će pravosudni sustav “pozvati na odgovornost one koji krše zakon”.

Nitko nije iznad zakona i svatko zaslužuje pravdu“, izjavila je okružna tužiteljica Santa Fea Mary Carmack-Altwies.

Posebna tužiteljica Andrea Reeb dodala je: “Da je bilo tko od ovo troje ljudi – Alec Baldwin, Hannah Gutierrez-Reed ili David Halls – obavio svoj posao, Halyna Hutchins bi danas bila živa.Jednostavno je.”

Odluka o optužbama dolazi otprilike tri mjeseca nakon što su primili konačno izvješće o pucnjavi iz ureda šerifa Santa Fea, nakon dugotrajne istrage u koju je uključen i FBI.

Dokazi jasno pokazuju obrazac zanemarivanja sigurnosti na filmskom setu Rust. U Novom Meksiku nema mjesta za filmske setove koji ne shvaćaju ozbiljno predanost naše države sigurnosti oružja i javnoj sigurnosti,” rekla je tužiteljica Reeb.

“Borit ćemo se i pobijediti”

U svojoj izjavi, Baldwinov odvjetnik Luke Nikas rekao je: “Ova odluka iskrivljuje tragičnu smrt Halyne Hutchins i predstavlja užasnu nepravdu. Gospodin Baldwin nije imao razloga vjerovati da je u pištolju bio pravi metak – ili bilo gdje na filmskom setu. Oslonio se na profesionalce s kojima je radio, koji su ga uvjeravali da pištolj nema bojeve metke. Borit ćemo se protiv ovih optužbi i pobijediti.”