Tumso Abdurahmanov bio je jedan od najistaknutijih kritičara čečenskog vođe Ramzana Kadirova, a već su ga jednom prije pokušali ubiti – u siječnju 2021. godine, kada je jedan od napadača priznao da su mu čečenske vlasti ponudile 50 tisuća eura za ubojstvo

Suradnici čečenskog blogera Tumsa Abdurahmanova za Radio Slobodna Europa izjavili su da je istaknuti kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova ubijen u noći s 1. na 2. prosinca potvrdivši ranija izvješća o njegovom ubojstvu.

Ipak, unatoč intervjuu za Radio Slobodna Europa, švedske vlasti još uvijek nisu izdale priopćenje po ovom pitanju.

Čečenski opozicijski Telegram kanal 1ADAT 5. je prosinca također potvrdio da je Abdurahmanov ubijen i da je njegov brat Mukhammad Abdurahmanov pod zaštitom švedskih snaga sigurnosti.

Već su ga prije pokušali ubiti

U siječnju 2021. godine dvojica ruskih državljana iz Čečenije osuđena su na zatvor u Švedskoj nakon što su osuđeni za pokušaj ubojstva Abdurahmanova u veljači 2020. godine. Jedan od muškaraca, Ruslan Mamajev, tada je svjedočio da je djelovao po nalogu čečenskih vlasti koje su mu obećale platiti 50.000 eura.

Kadirova, koji vlada Čečenijom od 2007. godine ruske i međunarodne grupe za ljudska prava često optužuju da je nadgledao teška kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja, ubojstva i napade na LGBT zajednicu.

Abdurakhmanov, popularni YouTube bloger koji je oštro kritizirao Kadirova i njegovu vladu u Čečeniji, napustio je Rusiju 2015. godine, a u Švedskoj je dobio politički azil.

Na svom Telegram kanalu se posljednji puta oglasio 30. studenog.