“Najavi li Pupovac da će iduće godine polagati vijenac u Dunav 17. studenog, organizirat ćemo prosvjed!”, čvrsto je poručio Ćipe

Stipo Mlinarić u velikom je intervjuu za Hrvatski tjednik pojasnio ciljeve novoosnovanog Centra za kulturu sjećanja na žrtve rata i poraća Dr. Ivan Šreter, a komentirao je i braniteljske invalidnine te Pupovčevo bacanje vijenca u Dunav.

Plenković nije napravio ništa po pitanju logoraša i logora, dakle ljudi koji su držani zatočeni pod nadzorom JNA. Kroz Centar dr. Ivana Šretera ćemo ići u optužnice za operacije koje je JNA vodila na teritoriju Hrvatske, a koje nikada nisu procesuirane. Centar će pisati optužnice, bit će to vrhunski pravni tim. Posjedujemo 1371 bitan dokument i sve će to ići DORH-u”, naveo je.

Uopće nemamo dokumentirano da su hrvatski branitelji bili u srpskim logorima

Upitno je koliko nakon 30 i više godina uopće možemo govoriti o pravdi, ali vjerujem da zbog svoje djece to moramo napraviti, zbog naraštaja koji dolaze, kako bi se zauvijek znalo tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu. Nažalost, to se pokušava izbrisati. Uopće nemamo dokumentirano da su hrvatski branitelji bili u srpskim logorima. Ne postoji u tom smislu nijedna presuda. Ali, budite sigurni, sve ćemo to odraditi”.

O odšteti logorašima

Na moja konkretna pitanja o odšteti logorašima u Saboru, Plenković, Medved, Deur i Đakić odgovaraju ispraznicama. To što od njih možete čuti je zapravo degutantno. Kad sam postavio pitanje invalidnina braniteljima i zašto ne vrate barem 10 posto koje im je otela Jadranka Kosor kao premijerka, odmah su brže-bolje pokušali nešto u proračunu kako bi se invalidnine možda nešto i povećale. U 22 godine izmijenjali su se na vlasti HDZ i SDP, ali nikome nije palo na pamet povisiti ih”.

O pupovčevom performansu

Najavi li Pupovac da će iduće godine polagati vijenac u Dunav 17. studenog, organizirat ćemo prosvjed. Vukovar se znao postaviti 1991. prema srpskome agresoru, znao se postaviti prema Milanovićevoj Vladi i Predragu Matiću kada su nametali ćirilicu, pa ćemo tako 2023. pozvati ljude, stati u živi zid i nećemo dopustiti performans kojim izjednačavaju žrtvu i agresora. Pupovac nikome ne baca vijenac, nego baca sol na ranu Vukovarcima. Spremni smo platiti svaku cijenu da ga zaustavimo”.