U Općini Hrvace, naselje Dabar, 18. prosinca održan je sajam pod nazivom „Sajam Cetinskih OPG-ova i tradicijskih proizvoda – važnost promocije domaćih poljoprivrednih proizvoda“

Sajam je održan u organizaciji Braniteljske zadruge Patriot, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Splitsko-dalmatinskom županijom, Općinom Hrvace, Gradom Sinjem, TZ Grada Sinja, LAG-om Cetinska krajina i Poduzetničkim centrom Sinj. 

Vođeni trendovima sve više pažnje pridaje se zdravom načinu života i korištenju domaćih tradicijskih proizvoda, a koji su velikim dijelom zastupljeni na području Cetinske krajine. S tim ciljem organiziran je Sajam kojim se željelo pokazati što se sve proizvodi na ovom području, na koji način se proizvodi i tko su proizvođači.

Sudionici sajma bili su lokalni OPG-ovi i fizičke osobe koji su ponudili različite kvalitetne i autentične proizvode Cetinske krajine. Tako su se na sajmu mogli vidjeti, kupiti i kušati proizvodi od: raznog domaćeg voća, kao i sokovi i likeri, domaći kruh ispod peke, uštipci, fritule, rafioli, sve vrste domaćeg brašna, trajni suhomesnati proizvodi, razni sirevi – kravlji, ovčji, kozji, med i proizvodi od meda, voće i povrće, žitarice, jaja, a mogli su se vidjeti i različiti suveniri proizvedeni od lokalnih prirodnih materijala.

U sklopu sajma prezentirano je i nekoliko oblika avanturističkog turizma te održano predavanje o važnosti boravka u prirodi, dobrobiti terapeutskog jahanja koje je prezentirano u okviru sajma s instruktorima i konjima lokalnog uzgajivača. 

Svečanom otvorenju Sajma, uz izlagače s područja Cetinske krajine i brojnih posjetitelja iz Splitsko-dalmatinske županije, prisustvovali su i saborski zastupnik Luka Brčić koji je ujedno i otvorio Sajam, pročelnik županijskog ureda za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, direktorica TZ Sinj Monika Vrgoč, predstavnici LAG Cetinska krajina, te brojni predstavnici Udruga iz Cetinske krajine.

Sajam je izazvao značajan interes posjetitelja, a ostvareni su brojni kontakti za buduću suradnju. Uz sve navedeno promovirao se kraj domaćina kroz promociju turističkih i   poljoprivrednih sadržaja uz naglasak na važnost zaštite prostora cjelokupnog kraja  – Općine Hrvace i to u kontekstu globalnog i lokalnog utjecaja na klimatske uvjete i mogućnosti utjecaja pojedinaca uz očuvanje vodotoka Cetine, održivo upravljanje šumskim resursima, zaštiti biljnog i životinjskog svijeta… Upravo za ovaj dio svi sudionici Sajma bili su posebno zainteresirani.

Prigoda je iskorištena i za razgovore o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji na ovom području te važnosti i doprinosu inovacija u poljoprivredi koje mogu olakšati poljoprivrednu proizvodnju uz težnju k održivom razvoju.

Cjelokupnu manifestaciju dodatno su obogatili članovi KUD-a Cetina koji su izložili i prezentirali tradicijske nošnje. Nakon službenog dijela manifestacije podijeljene su zahvalnice sudionicima, uz prigodan domjenak sastavljen od domaćih autohtonih proizvoda.