Osvjedočenom hrabrošću i herojstvom, pripadnici Izvidničke satnije pridonijeli su uspješnom oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske. Na oltar Domovine svoje živote je položilo trinaest pripadnika Izvidničke satnije, Izvidničkog voda i Diverzantskog voda, a četvorica se još uvijek vode kao nestali

Legendarna Izvidnička satnija 4. Gardijske brigade danas slavi 30. obljetnicu utemeljenja.

Obilježavanje započinje polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom za sve poginule i nestale pripadnike Izvidničke satnije, Izvidničkog voda i Diverzantskog voda u kapelici Sv. Križ u bivšoj vojarni Dračevac u 15:45 sati, a nastavlja se svečanom akademijom na tvrđavi Klis u 18:00 sati, na kojoj će veteranima Izvidničke satnije biti dodijeljene plakete, te će premijerno biti prikazana radna verzija dokumentarnog filma o Izvidničkoj satniji “Orilo Gorilo”.

Izvidnička satnija osnovana je po novom preustroju brigade u prosincu 1992. god. od pripadnika Izvidničkog voda i Diverzantskog voda te istaknutih ratnika dotadašnjih bitaka iz sastava postrojbi brigade. Vrlo brzo nakon osnivanja satnija je aktivno sudjelovala u pripremanju i provedbi akcije Maslenica u siječnju 1993. god. Pripadnici satnije u toj akciji istakli su se hrabrošću u dubinskim izviđanjima, otvorenim bitkama sa postrojbama srbo- četničkog agresora i pojačavanju postrojbi na prvoj crti kad god bi došlo do jačih protuudara neprijatelja.

« of 7 »

U daljnim akcijama i operacijama – Zima 94., Skok 1, Skok 2, Ljeto 95., Oluja, Maestral i Južni potez – u kojima je sudjelovala, Izvidnička satnija odrađivala je najopasnije napadne izvidničko-diverzantske zadaće na težišnim pravcima djelovanja 4. Gardijske brigade. Osvjedočenom hrabrošću i herojstvom, pripadnici Izvidničke satnije pridonijeli su uspješnom oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske. Na oltar Domovine svoje živote je položilo trinaest pripadnika Izvidničke satnije, Izvidničkog voda i Diverzantskog voda, a četvorica se još uvijek vode kao nestali.