Neophodan je za ljudski organizam, a zbog brojnih uloga njegovom funkcioniranju ne smijemo ga zanemariti.

Glavne simptome nedostatka vitamina D lako je prepoznati – prekomjerna težina, nagle promjene raspoloženja, depresija, visok krvni pritisak, stalni umor, suha i ispucala koža te probavne smetnje.

Vitamin D najčešće nedostaje osobama koje rade u zatvorenim prostorima pa se rijetko izlažu sunčevoj svjetlosti, osobama tamnije puti, pretilim osobama i osobama starije životne dobi te kod osoba koje imaju neke zdravstvene poteškoće kao što je apsorpcija ili osteoporoza.

U slučaju velikog deficita vitamina D, potrebne su znatno veće količine koje se nadoknađuju i zbog toga se preporučuje konzultacije s liječnicima ili nutricionistima. Oni će na osnovu analize vitamina D u vašem organizmu odrediti količinu koju ćete unositi.

Uz suplemente vitamina D preporučuje se konzumiranje namirnica koje sadrže magnezij i bor kako bi se bolje aktivirao u organizmu. Osim suplemenata i sunčeve svjetlosti, vitamin D možete pronaći i u namirnicama kao što su plodovi mora i razne vrste riba te žumanjce jajeta i goveđoj jetri.