Kapetan Švicarske albanskog podrijetla, koji je kao dijete bio prisiljen pobjeći iz vlastitog doma zbog srpske agresije, smislio je genijalan način kako proslaviti pobjedu nad Srbima

Sinoćnji susret između Srbije i Švicarske imao je pregršt incidenata, a ni nakon susreta se situacija nije smirila među akterima duela.

Za vrijeme utakmice izbornik i napadač Srbije Dragan Stojković i Dušan Vlahović vrijeđali su švicarske nogometaše albanskog porijekla, dok im nije ostao dužan ni kapetan Švicarske Granit Xhaka.

Tako je Stojković, poznati “Piksi”, prilikom slavlja gola uzviknuo “jebem vam majku šiptarsku u pičku”, dok se Vlahović uhvatio za međunožje.

Granit Xhaka, kapetan Švicarske i Arsenalova legenda u nastajanju, nije im ostao dužan.

Xhaka se prilikom susreta također uhvatio za međunožje (ali tek nakon Vlahovića), psovao na albanskom, a poslije utakmice je “došao na svoje”.

Na kraju susreta Švicarska je slavila rezultatom 3:2 i prošla u osminu finala Svjetskog prvenstva, a igrač utakmice Xhaka je pobjedu proslavio u bijeloj majici s natpisom Jashari i brojem 26.

Xhaka je tako odao počast kosovskom heroju Ademu Jashariju, osnivaču Oslobodilačke vojske Kosova koji je ubijen 1998. godine.

No, ključna stvar na dresu je broj 26 kojim se Xhaka “zaštitio”. S obzirom da bi ga FIFA sigurno suspendirala zbog političke poruke, Xhaka se pravdao kako nije mislio na Adema Jasharija, već na suigrača iz reprezentacije Ardona Jasharija koji nosi broj 26, no u Kataru nije ulazio u igru.

Nema nikakve političke pozadine, radi se o posveti suigraču Jashariju. Došao je sa 20 godina u reprezentaciju kao i ja i zaslužuje poštovanje“, rekao je Xhaka.