Domovinski pokret i partnerska Nezavisna lista Imotski, koju u Skupštini SD županije predvodi Ivica Kukavica, pripremili su niz amandmana na proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2023.

Najvažniji i najveći amandman svakako je onaj koji se odnosi na povećanje satnice asistentima u nastavi u školama kojima je osnivač Splitsko dalmatinska županija, tvrde u Domovinskom pokretu Splitsko-dalmatinske županija.

Primanja koja su do sada imali asistenti u nastavi ispod su svakog minimuma i ova skupina od početka našeg političkog djelovanja bila je predmet našeg interesa. S ciljem popravljanja njihovog materijalnog statusa Domovinski pokret održao je nekoliko sastanaka s predstavnicima asistenata gdje smo precizirali u kojem pravcu djelovati. Nedavno smo objavili kako će našom intervencijom u proračun asistenti na neoporezivom dijelu primanja dobiti dodatnih 500 kuna mjesečno. A, nakon toga krenuli smo u izračun i pronalaženje načina povećanja satnice. Svi izračuni vodili su se željom da se pomogne asistentima, a da pritom ne ugrozimo druge proračunske korisnike i kapitalne projekte,” kažu u DP-u i dodaju:

Na koncu su sredstva pronađena. Povećanje satnice od 7,28 kuna brutto primjenjivat će se od 1. svibnja 2023. Ovim povećanjem satnice asistenti u razrednoj nastavi dobit će povećanje plaće od 626 kuna, predmetnoj nastavi 782 kune, a u srednjim školama 939 kuna mjesečno. Ukupno će, na punoj godišnjoj razini, ovo povećanje stajati županiju oko 4,5 milijuna kuna.”

Iz Domovinskom pokreta poručuju asistentima s kojima su surađivali u proteklom razdoblju da ni u budućnosti neće odustati od borbe za njihova prava te da će ovo povećanje biti tek prvi korak u jednom ciklusu koji će se nastaviti.

Pored amandmana vezanog za asistente Domovinski pokret i Nezavisna lista Imotski uložit će amandmane kojima bi Zajednica sportskih saveza i udruga SD županije trebala dobiti dodatnih 500 tisuća kuna za unapređenje sporta u našoj županiji. Oko 350 tisuća kuna izdvojit će se za novo igrališta u Vojniću kod Trilja, a nove sportske objekte trebali bi dobiti Imotski i Vrgorac. Također, amandmanom su predviđena i sredstva za izgradnju rampe za invalide na prilazu Doma zdravlja u Imotskom,” zaključuju u Domovinskom pokretu.