Uz njih, plaće bi trebale narasti svim državnim službenicima

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela prijedlog izmjena zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika prema kojima će rasti plaće predsjedniku, premijeru, ministrima i zastupnicima.

Novim prijedlogom bi se visina osnovice za obračun plaća za dužnosnike izjednačila s državnim službenicima. Državni su dužnosnici dosad imali osnovicu od 3.890 kuna, a službenici 6.663,47 kuna. Ta se osnovica množi s koeficijentom koji ovisi o važnosti funkcije te godinama staža.

Kako je razlika u osnovicama velika, Vlada je odlučila sniziti sve koeficijente za državne dužnosnike. No, učinila je to tako da će im plaće ipak biti osjetno veće i nakon tih smanjenja.

Uz navedeno povećanje osnovice za izračun plaće državnih dužnosnika istovremeno se utvrđuju novi koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika, koji će biti manji u odnosu na njihove sadašnje koeficijente. Množenjem novih, nižih koeficijenata s novom, većom osnovicom za izračun plaće (u visini osnovice za izračun plaće državnih službenika), plaće državnih dužnosnika moći će se uspoređivati s plaćama državnih službenika“, objasnili su u Vladi.

Kako prenosi portal Danica.hr, predsjednik Zoran Milanović dosad je dobivao 36.000 kuna bruto (bez dodataka za radni staž), a po novome će dobivati oko 2400 kuna više. Premijer Andrej Plenković dosad je imao oko 30.600 kuna bruto, po novome će dobivati oko 2000 kuna više.

Ministri su dobivali otprilike 25.000 kuna bruto mjesečno, zakonskim izmjenama će im plaća biti veća za oko 1500 kuna. Saborski zastupnici koji danas dobivaju oko 20.500 kuna, po novome će imati oko 1300 kuna veću plaću. Na sve ove iznose dodatno ide 0,5 posto po godini staža.

Veće plaće, po novome, dobivat će svi državni dužnosnici: državni tajnici, suci Ustavnog suda, ravnatelji državnih institucija, pravobranitelji, glavni vatrogasni zapovjednik, glavni državni inspektor, glavni državni revizor, članovi Državnog izbornog povjerenstva i mnogi drugi.