Na Sirobuji su Splićani mogli kroz godine vidjeti sve i svašta, no jureći romobil – nikada

Portal Dalmacija Danas objavila je video muškarca na romobilu, što samo po sebi i nije Bog zna kakva vijest. Ipak, kada se uzme u obzir da je muškarac romobil vozio po Sirobuji i to gotovo 80 kilometara na sat, razumljivo je zašto je video u kratkom roku postao hit.

Ograničenje brzine na toj cesti je inače – 70 kilometara na sat.

Što kaže zakon?

Valja podsjetiti kako je ove godine izglasan Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojim su određena i pravila za vozače romobila.

Romobili, role i koturaljke u izmijenjenom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama postala su pomoćna pješačka sredstva.

Osobnim prijevoznim sredstvima smatraju se vozila s elektromotorom ne jačim od 0,6 kW, koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, a koja nemaju sjedeća mjesta, kao što su monocikl s motornim ili električnim pogonom, segway te romobili s motornim ili električnim pogonom.

Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava, dakle oni koji voze brže od 24 kilometra na sat, moraju biti homologirani i registrirani.

Svi vozači romobila, rola i koturaljki moraju nositi kacigu. Kazna za nenošenje kacige iznosi 300 kuna. Motoristi bez kacige bit će kažnjeni kaznom u iznosu od 1.000 kn.

Vozači romobila i drugih osobnih prijevoznih sredstava noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju se kretati biciklističkom trakom ili stazom. Iznimno, ako biciklistička staza ne postoje, vozači osobnih prijevoznih sredstava mogu se kretati po površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa. Uvjet je da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

U slučaju da nema pločnika namijenjenog pješacima, vozači romobila smiju se kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina kretanja ograničena na 50 km/h ili manje i na kojima je prometnim znakom dozvoljeno kretanje osobnih prijevoznih sredstava. Pritom se moraju kretati što bliže desnom rubu kolnika.

Ako ništa, barem je nosio kacigu

Iz ovoga svega jasno se da zaključiti kako je vozač romobila prekršio zakon u više slučajeva, a jedino što mu ide u korist jest činjenica da je nosio kacigu.