Rusija je ispalila projektile koji su oštetili električnu mrežu i osim ratom razorene Ukrajine ostavili i Moldaviju u mraku, što je predsjednik Zelenskij nazvao ‘zločinom protiv čovječnosti’.

Kada imamo temperaturu ispod nule i desetke milijuna ljudi ostavljene bez opskrbe energijom, bez grijanja, bez vode, to je očiti zločin protiv čovječanstva,” rekao je Zelenskij na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu putem video veze.

U glavnom gradu Kijevu, gdje je također prekinuta opskrba vodom, najmanje šest civila ubijeno je u napadu, a devetero ranjeno, izvijestile su vlasti, nakon što je raketa jučer pogodila dvokatnicu.

Više regija prijavilo je napade u brzom nizu dok Moskva nastavlja svoje napade kojima je za cilj onesposobljavanje bitnih usluga u Ukrajini uoči nadolazeće zime.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u, Linda Thomas-Greenfield, rekla je kako ruski predsjednik Vladimir Putin “očito koristi zimu kao oružje da bi nanio golemu patnju ukrajinskom narodu”.

Ruski predsjednik “pokušat će uskraćivanjem grijanja, vode i struje dovesti Ukrajince u pokornost,” dodala je.