Sjednica Vlade jutros se nastavlja, a na Dnevnom redu je i prijedlog sudjelovanja HV-a u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Premijer će u Sabor uputiti prijedlog s čak tri načina na koji Hrvatska može pomoći ukrajinskoj vojsci.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom kako je prošao Dan sjećanja te je pohvalio potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tomu Medveda i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Trošarine na lož ulje

Premijer je najavio smanjivanje trošarina na lož ulje, komentirajući pad cijena naftnih derivata. “Nastavljamo s politikom vođenja računa da cijene naftnih derivata za građđane budu u prihvatljivim okvirima,” rekao je Plenković

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s austrijskim kancelarom. Izrazio je zadovoljstvo dogovorenim te naglasio kako Austrija jasno podržava članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. A, konačnu odluku o ulasku u Schengen Plenković očekuje već 08. prosinca.

Proračun će biti sidro gospodarstva…

…kaže premijer Plenković. A, sidro će, kako je rekao, čuvati rast gospodarstva i zadržati društvenu koheziju.

Ipak, ono oko čega se lome koplja između Markovog trg i Pantovčaka – vojna misija pomoći Ukrajini – završit će na Saboru.

Danas ćemo saboru uputiti prijedlog vlade u sudjelovanju u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to na način da HV participira na tri načina. Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Ovo je i prilika da se pokaže tko je tko kada je riječ o međunarodnim odnosima i kada je riječ o pomoći Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u saboru. Očekujemo pozitivnu odluku sabora,” objasnio je Plenković.

Inače, Plenković s austrijskim kancelarom i ministrom Olegom Butkovićem danas ide posjetiti LNG terminal u Omišlju. Plenković tvrdi kako se radi na tome da se od Hrvatske stvori relevantno regionalno energetsko čvorište.