Kavu bi – ukoliko se porez ukine – pili za manje novca. Ipak, poražavajuć je podatak kako u Hrvatskoj poseban porez na kavu iznosi između 8 i 20 kuna po kilogramu, a država od kupljenih 100 zrnaca kave uzima njih čak 35!

Ministar financija Marko Primorac objavio je kako će razmotriti prijedlog ukidanja posebnog poreza na kavu. Potez je to kojega proizvođači traže već godinama, a koristi bi imali i potrošači, koji bi mogli nešto i uštedjeti na omiljenom napitku.

Hoćemo li uskoro piti nešto jeftiniju kavu? To bi se moglo dogoditi ako država napokon usliši dugogodišnji apel proizvođača i ukine posebni porez na kavu. A da bi ga mogla ukinuti“, sugerirao je ministar financija na konferenciji HUP-a u utorak.

Sada kad bih vam ja odgovorio na ovo pitanje: ‘Ukinut ćemo ga’, to bi bilo neozbiljno od mene. Ali molim vas da nastavimo konstruktivni dijalog u ovom smjeru, meni se to čini kao jedno rješenje protiv kojeg osobno ne bih imao ništa“, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Poseban porez na kavu namet je kakav ima samo šest država Europske unije, a u Hrvatskoj iznosi između 8 i 20 kuna po kilogramu. Naizgled se ne čini puno, ali uz visok PDV taj porez čini kavu jednim od porezno najopterećenijih proizvoda u našim dućanima, javlja Dnevnik.hr.

Hrvatski potrošači uglavnom toga nisu svjesni, ali od sto zrna kave koje kupe čak 35 zrna odlazi državi“, nadodaju iz Dnevnika Nove TV.

Prema Eurostatu, Hrvatska je ove godine među europskim državama s natprosječnim rastom cijene kave koja je od početka godine poskupjela 23,2 posto. Građani taj rast cijena itekako osjete.

Hoće li onda niži porez značiti i nižu cijenu kave? Proizvođači poručuju: ukidanje poreza dobra je ideja i potrošači će od nje imati koristi.

Prema istraživanjima, kavu konzumira oko 95 posto odraslih građana Hrvatske. U predstojećoj 2023. godini, kad se najavljuje nastavak visoke inflacije, moguća nova poskupljenja bit će barem nešto lakše podnijeti uz dostupniju šalicu omiljenog napitka.