Kosovo i Srbija postigli su jučer dogovor o okončanju gotovo dvogodišnjeg spora oko registarskih oznaka automobila na sjevernom Kosovu, za koji je Zapad upozoravao da bi mogao izazvati etničko nasilje, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku.

Imamo dogovor”, objavio je Josep Borrell na Twitteru nakon što je dogovor postignut u Bruxellesu uz posredovanje EU, javlja Reuters.

Veliko mi je zadovoljstvo objaviti da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama za izbjegavanje daljnje eskalacije i da su se u potpunosti usredotočili na prijedlog o normalizaciji međusobnih odnosa.”

Podsjetimo, Kosovo je od četvrtka planiralo početi izdavati novčane kazne za oko 10.000 srpskih vozača koji su nastavili koristiti automobilske tablice koje je izdala Srbija.

Odgoda kažnjavanja i rješenje problema

Prethodni pokušaj u ponedjeljak je propao kada kosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nisu uspjeli postići dogovor i Kosovo je, nakon zahtjeva SAD-a, bilo prisiljeno odgoditi početak kažnjavanja vozača za 48 sati.

Srbija će prestati izdavati registarske tablice s oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će prestati s daljnjim radnjama vezanim uz preregistraciju vozila,” napisao je Borrell.

Najavio je i kako će u nadolazećim danima pozvati obje strane na raspravu o prijedlogu EU-a, koji podržavaju Francuska i Njemačka, a koji će dvjema zemljama i narodima omogućiti normalizaciju odnosa.

Otpor srpske manjine priznavanju vlasti Prištine

Kosovo je ove godine pokušalo zahtijevati od svoje srpske manjine da promijeni svoje stare automobilske tablice koje su datirale od prije 1999. godine kada je Kosovo još bilo dio Srbije. Srbi u sjevernom dijelu zemlje pružali su otpor, ponekad i nasilan.

Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju priznati vlast Prištine i dalje se smatraju dijelom Srbije.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila je Washingtonu na pomoći.

Njihova podrška procesu dijaloga između Kosova i Srbije je neophodna. Kosovo je zahvalno“, napisala je Osmani na Twitteru.

Sjedinjene Države pozdravile su sporazum i pozvale Kosovo i Srbiju da rade na normalizaciji odnosa.

Dvije strane napravile su veliki korak naprijed danas, uz pomoć EU-a, prema osiguravanju mira i stabilnosti u cijeloj regiji“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u izjavi.

Hoće li Srbi koji su u znak prosvjeda dali otkaze vratiti se na posao?

U znak neposluha oko problema s tablicama, blizu 600 policajaca srpske manjine, a potom i suci, tužitelji i drugi državni službenici dali su otkaz ovog mjeseca.

Ostalo je nejasno hoće li im biti dopušten povratak na radna mjesta ili će biti zaposleni novi ljudi.

2013. godine Kosovo i Srbija obvezali su se na dijalog pod pokroviteljstvom EU-a kako bi riješili sva preostala pitanja između njih, ali je postignut mali napredak.

Deklaraciju o neovisnosti Kosova iz 2008. priznalo je oko 110 zemalja, ali ne i Srbija, Rusija, Kina i pet država članica EU.

NATO još uvijek ima oko 3700 mirovnih snaga na terenu kako bi održavali krhki mir u ovoj zemlji.