Liječnici su pozdravili “novu eru” medicine nakon što je studija po prvi put pokazala da lijek može usporiti simptome Alzheimerove bolesti.

Rezultati kliničkog ispitivanja pokazali su da je lijek lekanemab očistio nakupine proteina zvanog amiloid, za koji se smatra da je ključni uzrok najčešćeg oblika demencije, iz mozga pacijenata.

Najnoviji podaci istraživanja, objavljeni su na konferenciji u San Franciscu, a doveli su do velikog optimizma znanstvenika, od kojih su mnogi proveli desetljeća pokušavajući shvatiti što dovodi do bolesti i pronaći lijek.

Rob Howard, profesor staračke psihijatrije na Sveučilištu u Londonu, rekao je da su rezultati “predivni i puni nade”, dodajući: “Konačno smo stekli više saznanja u vezi s ovom najstrašnijom bolešću. Nakon godina istraživanja i ulaganja napokon su se isplatile.

Čini se važnim i povijesnim. To konačno potiče optimizam da se demencija može pobijediti i jednog dana čak i izliječiti.”

Proizvođači lijeka objavili su još prošlu jesen vrhunske rezultate, no mnogi su se liječnici suzdržali od slavlja sve dok potpuni rezultati nisu objavljeni na konferenciji o kliničkim ispitivanjima Alzheimerove bolesti.

Pokazalo se da je lekanemab usporio pad pamćenja i mentalne agilnosti za 27% kod pacijenata s blagom Alzheimerovom bolešću.

Liječnici su optimisti

Nakon ispitivanja lijeka pokazalo se da je lijek uklonio veliku količinu amiloidnog proteina, nakon čega se pokazalo da počinje imati klinički učinak. Naime, tek kada se amiloid smanji na niske razine u mozgu lijek pokazuje svoju učinkovitost.

Liječnici su sada optimistični i smatraju da će nastavak liječenja dovesti do još boljih rezultata.

Usporavanje napredovanja Alzheimerove bolesti promijenilo bi situaciju, odgodilo potrebu za specijalističkom njegom i omogućilo ljudima da provedu više vremena sa svojim obiteljima. No, lijek, naravno, ima i nuspojave.

Profesor Nick Fox je rekao: “Svaki rizik je očito važan, ali vjerujem da bi mnogi moji pacijenti bili vrlo spremni preuzeti takav rizik.”

Način liječenja novim lijekom

Liječnici su upozorili da će lekanemab biti veliki izazov za liječnike, ne samo zato što se lijek daje putem intravenske infuzije svaka dva tjedna, već i zato što se većini pacijenata s Alzheimerom trenutno dijagnoza postavlja kada imaju umjerene simptome, što je prekasno za liječenje lekanemabom. Naime, samo 1 posto pacijenata dobije dijagnozu potvrđenu snimkom mozga ili lumbalnom punkcijom i biopsijom spinalne tekućine.

Procjenjuje se da će, osim ako ne dođe do drastičnih promjena u specijalističkim dijagnostičkim testovima za Alzheimerovu bolest, samo 2 posto pacijenata dobiti pristup novom lijeku.

Ipak, ovo je veliki korak u medicini. Naime, do sada su postojali samo lijekovi koji su liječili simptome, a ne temeljni uzrok, a lekanemab je lijek koji liječi upravo uzrok.