Europski parlament proglasio je Rusiju “državnim sponzorom terorizma”, rekavši kako “namjerni napadi i zločini” Moskve u Ukrajini krše ljudska prava i međunarodne humanitarne zakone.

Europski zastupnici donijeli su rezoluciju u srijedu s 494 glasa za, 58 protiv i 44 suzdržana.

“Namjerni napadi i zločini koje Ruska Federacija provodi protiv civilnog stanovništva Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju teroristička djela,” navodi se u rezoluciji.

Međutim, taj je potez uglavnom simboličan jer Europska unija nema zakonski okvir koji bi to podupro.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je glasovanje, rekavši: “Rusija mora biti izolirana na svim razinama i pozvana na odgovornost.”

Zelenskij je pozvao Sjedinjene Države i druge zemlje da slijede njihov primjer dok je optužio Moskvu da cilja civile, što Rusija niječe.

VEZANO:

EU, SAD i Velika Britanija već su uveli sankcije bez presedana Rusiji zbog njezina rata u Ukrajini.

Ali, američki državni tajnik Antony Blinken do sada je odbijao staviti Rusiju na popis terorističkih zemalja unatoč rezolucijama u oba doma Kongresa koje su ga pozivale da to učini.

Trenutačno američki State Department smatra Kubu, Sjevernu Koreju, Iran i Siriju “državnim sponzorima terorizma”, što znači da podliježu zabrani izvoza obrambenih proizvoda i financijskim ograničenjima.

Četiri članice Europske unije – Litva, Latvija, Estonija i Poljska – do sada su označile Rusiju kao “državnog sponzora terorizma”, prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta.