Općina Lećevica česta je tema u medijima, no ovaj puta stanovnici su se “pohvalili” kako su prije svih na svijetu dobili WiFi vodovod, tvrdeći da su napredniji i od obližnjeg sela Dugobaba koji godinama imaju tek klasični vodovod.

Iako je Lećevica česta tema zbog Centra za gospodarenje otpadom ovaj puta tema je puno aktualnija, a radi se o vodovodu koji je ponovno pokazao kako humor, pa i onaj crni, u ovim krajevima nikad ne izumire.

Naime, vodovodne cijevi su u Radošiću umjesto ispod zemlje, prošle nadvožnjakom. Nezavisna vijećnica Općine Lećevica, Renata Kelam, kaže kako je za WiFi vodovod zaslužan HDZ, a stanovnici se šale da ih Ante Sanader više voli od obližnjih Dugobaba, svoga sela u kojem je tek uveo klasični vodovod.

A, vodovod i voda bili su tema i nedavnog okupljanja nezadovoljnih stanovnika koji su, kako nam je rekla vijećnica Kelam, na kiši pred kamerama HRT-a “odigrali prvu predstavu na ljetnoj pozornici” financiranu EU projektom u iznosu od 1,3 milijuna kuna.

Gdje je novac i u što je uložen, ne znam, ali ovdje je sve zapušteno. Nitko dvi godine nije počupa ni travku,” upozorila je nezavisna vijećnica.

Kelam kaže kako je na “ljetnoj pozornici na pištetima” predviđeno puno predstava, no zasad je prva ova životna – život bez vode.

Načelnik Općine Lećevica, Ante Baran, kaže kako su pod lupom javnosti “zbog projekata koji se planiraju graditi na području Općine”.

Što se tiče izgradnje nove vodovodne mreže izvode se radovi za cjevovod “Korušće – Kladnjice”, ugovoreni su radovi za vodovod zaseoka Kapetanovići, Donji Kelami, Gornji Kelami i Strižaci. Za vodoopskrbu u Radošiću u tijeku je ishodovanje građevinske dozvole te će se po dobivanju iste raspisati natječaj za izgradnju vodovodne mreže,” kaže Baran.

No, nezadovoljnim stanovnicima je “puklo” što im vodu dovoze cisterne iz drugih općina, jer je njihova u kvaru i odlučili su problem s vodovodom iznijet javno, a organizatorica skupa bila je Žana Đirlić Kužić koja je za HRT izjavila: “Kad smo pitali načelnika, kad smo tribali naručiti vodu di da naručimo, je li, koja će cisterna doć, iz koje općine, on je reka da nema cisterne i da je to to.”

No, kada se vratila kući Đirlić Kužić je, kako neslužbeno doznajemo, naišla na neodobravanje svoje obitelji i za Croniku.hr izjavila kako “izjava nema”.

No, zato Željko Mihoković iz Radošića vrlo često jasno izražava svoje nezadovoljstvo načinom vođenja Općine koja broji tek 500 stanovnika i sedmi mandat načelnika Barana.

Gospodin načelnik je kao jedna lisica. Ako dademo gospodinu načelniku kokošinjac da se posluži, on se posluži,” ustvrdio je Mihoković pred kamerama HRT-a.

A, iako se čini kako u Lećevici vlada demokracija, Renata Kelam se složila s izjavom Joze Barana, načelnikovog strica koji se novinarki HRT-a požalio na netransparentnost. Kelam ipak ističe konkretan problem – nedostatak papira u Općini kada kao nezavisna vijećnica zatraži informacije.

U Općini Lećevica, sudeći prema nedostatku papira, novca nema, ali uzbuđenja zato ne nedostaje. Naime, nedavno je ovu Općinu potreslo i izvješće državnih revizora koje sadrži više nepravilnosti. Za revizorsko izvješće načelnik Baran kaže kako je “sve u svemu dobro”, no vijećnica Kelam tvrdi: “Toliko je dobro da je proslijeđeno DORH-u

Sve u svemu saga o Lećevici ne prestaje – ovaj puta vodovod i revizija, sljedeći tko zna koja tema. Stanovnike unatoč svemu spašava što koja god tema bila, od svega naprave dobar vic.