Kaštelani s nestrpljenjem iščekuju početak Svjetskog prvenstva u Kataru, a kako i ne bi kada su čak dvojica hrvatskih reprezentativaca balun prvo zaigrali na kaštelanskim travnjacima.

Iako nisu u sastavu za današnju utakmicu, Marko Livaja i Mario Pašalić zaigrat će na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a njihovi Kaštelani glasno navijati.

Mora se priznati da nije to mala stvar – od GOŠK Adriachema u Kaštel Gomilici, pa sve do Svjetskog prvenstva u nogometu. Za obojicu je nakon Gomilice, uslijedio Split, a onda i europski klubovi.

Livajin put

Prvi je iz GOŠK-a i Omladinca u Hajduk otišao Livaja, no nakon sjedenja na klupi krenuo je u Inter koji ga je dao na posudbu u Lugano. No, talentu je suđeno da ipak zasja, pa je tako Livaja sav svoj potencijal iskazao u Europa ligi 2012. godine. Naime, tada je Livaja dao četiri pogotka u šest susreta za milanski klub.

No, Inter je bio samo dio Livajinog sportskog uspjeha jer 2013. kreće dalje u Atalantu. Ipak, tu se ne zadržava dugo jer mu suradnja s trenerom Stefanom Colantuonom baš i nije išla, ali je li zaista došlo i do fizičkog obračuna, nikada nitko nije stvarno potvrdio.

Glas bad boya mladog Kaštelanina prati i u drugim klubovima, Rubin Kazanu, Empoliju i Las Palmasu, no publika ga unatoč tome obožava. Problematičnog dečka je ipak smirio brak i rođenje djeteta te u Grčkoj u AEK osim publike oduševljava i trenere. Osim što je postao legenda grčkih navijača Livaja je proglašen i igračem sezone u Grčkoj.

Dalmatinac ipak voli Dalmaciju, a tko može ovdje reći da ne voli Hajduk! I tako se Livaja vraća i oduševljava navijače Hajduka u isto vrijeme ostajući onaj obični kaštelanski dečko koji se sa svima pozdravi kao i nekada što se dobro vidjelo na općenarodnom veselju kada su mu Kambelovčani napravili mural.

Mario Pašalić – od GOŠK-a do Katara

A, do dolaska Livaje u Hajduk 15-tak godina Mario Pašalić bio je najomiljeniji Hajdukov igrač. No, i Pašalić je zaigrao u nekoliko klubova – od Chelsea, španjolskog Elcheua, pa do Monaca. Iza Francuske uslijedila je Italija i Milan, a potom ga je put odveo u Moskvu, gdje je posuđen u Spartak. Mir je konačno pronašao u Atalanti 2018. godine, koja ga je prvo posudila od Chelseaja, a zatim i otkupila za 15 milijuna eura.

Iako za Atalantu tvrde kako igra najljepši nogomet u Italiji, a Pašalić je jedan od najbitnijih elemenata Gasperinijeva sustava, ako ga pitate, najradije bi se ipak vratio u Hajduk.